Licenstillverkning ska öka tillgången på remdesivir
Foto: Gilead sciences.

Licenstillverkning ska öka tillgången på remdesivir

Läkemedelsföretaget Gilead ökar produktionen av remdesivir mot covid-19 med hjälp av licensavtal.

14 maj 2020, kl 10:37
0

Annons

Licenstillverkning av remdesivir är bolaget Gileads nya verktyg för att öka den globala tillgången till den antivirala läkemedelskandidaten mot covid-19. Gilead har skrivit licensavtal med fem generikaföretag. De får rätt att tillverka och sälja remdesivir i främst låg- och medelinkomstländer.

Många förhoppningar

Gilead utvecklade ursprungligen remdesivir mot ebola, men där hade substansen inte tillräcklig effekt. Tidigt i covid-19-pandemin kom det däremot med på listan över de mest lovande terapierna mot det nya coronaviruset.

Ett flertal kliniska studier pågår nu runt om i världen, bland annat i Sverige, för att utvärdera remdesivir som behandling vid covid-19. De resultat som hittills kommit fram har, som Läkemedelsvärlden rapporterat, varit blandade. Men den remdesivir är fortfarande en av de studerade covid-19-behandlingar som flest hoppas på.

Läkemedelsmyndigheterna i USA och Japan har utfärdat akutgodkännanden av remdesivir mot coronaviruset. Och även den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderade nyligen en ökad användning av substansen till covid-19-patienter.

EMA har även, som Läkemedelsvärlden berättat, inlett en så kallad ”rolling review”, löpande utvärdering där svenska Läkemedelsverket medverkar. Målet är att nå ett så snabbt godkännande som möjligt om remdesivir visar sig hålla måttet som läkemedel mot covid-19.

Svårt producera tillräckligt

Det stora intresset för Gileads covid-19-kandidat har gjort att bolaget har svårt att tillgodose efterfrågan. Parallellt med åtgärder för att skala upp den egna tillverkningen låter Gilead nu därför alltså också fem generikatillverkare producera remdesivir.

De fem generikabolagen är Cipla, Ferozsons laboratories, Hetero labs, Jubilant lifesciences och Mylan. De får enligt licensavtalen tillverka och sälja substansen i 127 länder, framför allt låg- och medelinkomstländer. De få höginkomstländerna på listan har enligt Gilead ändå begränsad tillgång till hälso- och sjukvård.

Gilead kommer att bistå med den kunskap som generikaföretagen behöver får att få i gång produktionen. De får även sätta vilka priser de vill och det finns tills vidare inga krav på ersättning till Gilead. Detta gäller så länge Världshälsoorganisationen, WHO, klassar covid-19 som ett globalt hälsonödläge eller tills det finns något godkänt läkemedel eller vaccin mot sjukdomen.