Annons

Licensläkemedel direkt in i förmånen

Läkemedel som godkänns för licensförskrivning bör per automatik ingå i läkemedelsförmånen. Det föreslår Läkemedelsförmånsnämnden, Apoteket och Sveriges kommuner och landsting i ett gemensamt förslag till regeringen.

15 maj 2007, kl 13:09
0

Annons

Förslaget som lämnas in till regeringen idag innehåller en rad åtgärder för att underlätta licensförskrivning, det vill säga förskrivning av läkemedel som ännu inte är godkända i Sverige men som en läkare ändå anser kan hjälpa en patient.


Enligt de tre organisationerna finns det en rad problem som omgärdar licensförskrivningen idag. Och det största är LFN:s prövning av huruvida läkemedlet ska ingå i läkemedelsförmånen eller inte. Läkemedelsverket fattar i regel licensbesluten inom 24 timmar från det att ansökan kommit in. Läkemedelsförmånsnämnden har i stället en prövotid på upp till 180 dagar. Detta gör att patienten riskerar att få vänta onödigt länge på sitt läkemedel. LFN tycker heller inte att de har tillräckliga underlag för att fatta beslut om huruvida ett läkemedel som förskrivs på licens till ett fåtal patienter är samhällsekonomiskt eller inte, utan praxis är att de låter läkemedlet ingå i förmånen baserat på att den förskrivande läkaren och Läkemedelsverket anser att patienten är i behov av det.
? Vi har sett när vi gått igenom systemet att det här inte fungerar särskilt bra utan är onödigt krångligt. Vi kan egentligen inte se någon anledning alls till att de här ansökningarna ska komma till oss och vända, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.


Därför föreslår LFN, SKL och Apoteket att ett läkemedel automatisk subventioneras när en licens godkänts av Läkemedelsverket. I praktiken är det många gånger så det fungerar redan idag. Eftersom det inte finns något ordentligt register på vilka olika licensläkemedel som ingår i förmånen ger Apoteket subvention utan att något ordentligt subventionsbeslut har fattats.
? Det är ytterligare ett skäl till att ändra lagen. Det är inte bra att det är så otydligt idag att vissa företag skickar in ansökan och andra struntar i det. Det är viktigt att det blir tydligt vad som gäller, säger Ann-Christin Tauberman.


I skrivelsen till regeringen föreslår organisationerna också att Läkemedelsverket ska upprätta ett online-formulär där läkare kan fylla i sin ansökan om licensförskrivning. De föreslår också att licensläkemedel ska ingå i det nationella registret för läkemedel eftersom landstingen på så sätt kan få en bättre uppföljning på hur mycket läkemedel som förskrivs på licens.
? Förskrivningen av licensläkemedel har ökat kraftigt och i dag är det egentligen ingen som har grepp om den här frågan. Det behövs en bättre uppföljning, säger Ann-Christin Tauberman.