Levande apotek i Gamla Linköping

Utställningen ?Botemedel från forntid till nutid? visar upp hur botemedel har använts och framställts från tidernas begynnelse.

16 jun 2003, kl 13:21
0

I apoteksmuseet, med inredning från 1890-talet, kan man besöka såväl försäljningslokalen som titta in bakom kulisserna och studera hur läkemedel tillverkades förr. 1988 flyttades byggnaden, Wallenbergska gården, från mitten av 1700-talet, till den norra delen av Gamla Linköping.
? När vi har öppet hus, om helgerna, är allt öppet och vi har apotekskunniga guider på plats. På vardagarna är det bara officinen och passagen med utställning som är öppen, berättar Gunnar Lundberg, apotekare och en av eldsjälarna i museet.
Apoteket kan stoltsera med linköpingsapoteket Kronans officin från 1890-talet. I utställningen finns föremål från apoteket Wasen i Linköping, från 1700-talet, samt flera andra föremål från andra apotek i Östergötland och angränsande landskap.
? Apoteket är pedagogiskt uppbyggt. Först kommer man in i officinen. Sen går man igenom passagen med vår sex meter långa monterutställning ?Botemedel från forntid till nutid?. Längst bak finns en utställning som visar hur tillverkningen går till från medicinalväxt till färdigt läkemedel, säger Gunnar Lundberg.
Utställningen ?Botemedel från forntid till nutid? visar upp, både i text, bild och med hjälp av föremål, hur botemedel har använts och framställts från tidernas begynnelse fram till 1950. Tanken är att snart komplettera med utvecklingen under de senaste 50 åren.



Återskapad örtagård

Mitt inne i Gamla Linköping, på Djäknegränd, finns en örtagård som invigdes i augusti 1957. Den är ett försök att återuppliva den medicinalträdgård som under en tid fanns vid Katedralskolan i Linköping på 1700-talet. I små örtasängar odlas krydd- och medicinalväxter, både sådana som fortfarande används och sådana som sedan årtusenden brukats i folkmedicinen och därför finns omnämnda i gamla örtaböcker. I Gamla Linköping finns även tre serveringar, 15 museer och 14 hantverkare och bodar.