Svenskutvecklade lekanemab godkänt i Japan
Foto: Istock

Svenskutvecklade lekanemab godkänt i Japan

Det japanska godkännandet är en ny milstolpe för Alzheimerläkemedlet lekanemab.

25 sep 2023, kl 09:06
0

Annons

Nu är det ursprungligen svenskutvecklade Alzheimerläkemedlet lekanemab godkänt i Japan. Läkemedlet marknadsförs under namnet Leqembi.

Japan är det andra landet som godkänner Leqembi sedan läkemedlet, vilket Läkemedelsvärlden rapporterat, i somras fick fullt godkännande i USA. I EU är ansökan om godkännande under granskning hos läkemedelsmyndigheten EMA.

Under tiden pågår, som Läkemedelsvärlden berättat, en diskussion i bland annat Sverige om de kommande höga behandlingskostnaderna om Leqembi blir godkänt även i EU.

Lekanemab godkänt i Japan mot mild demens

I ett pressmeddelande informerar det svenska läkemedelsbolaget Bioarctic om det japanska godkännandet av Leqembi. Godkännandet gäller behandling för att bromsa fortsatt försämring vid mild kognitiv störning och mild demens till följd av Alzheimers sjukdom.

Bioarctics vd Gunilla Osswald kallar godkännandet “ytterligare ett viktigt steg i kampen mot Alzheimers sjukdom”.

Det var Bioarctic och dess medgrundare Lars Lannfelt som från början utvecklade den monoklonala antikroppen lekanemab.

Tre bolag samarbetar

Sedan 2007 har Bioarctic ett samarbetsavtal med det japanska läkemedelsföretaget Eisai om lekanemab. Eisai ansvarar för klinisk utveckling, ansökningar om marknadsgodkännanden och global kommersialisering.

Eisai har ett samarbetsavtal om Alzheimerläkemedlet även med det amerikanska läkemedelsföretaget Biogen, som kommer att medverka vid introduktionen i Japan.

Skulle Leqembi bli godkänt i EU, har svenska Bioarctic rätten att kommersialisera läkemedlet i Norden. Just nu förbereder det svenska företaget nordisk kommersialisering i samarbete med Eisai.

EU-besked närmar sig

Med lekanemab godkänt i Japan har företagen nått en viktig milstolpe.

– Jag är imponerad av vår partner Eisais ihärdiga arbete för att säkerställa att denna viktiga innovation kan nå patienter över hela världen, säger Gunilla Osswald.

Ett ja eller nej till Eisais ansökan om godkännande av lekanemab i EU är enligt bedömare att vänta i slutet av 2023 eller början av nästa år.

Kostnader oroar experter

Läkemedelsvärlden har tidigare speglat den pågående debatten om hur ett EU-godkännande kan påverka läkemedelsutgifterna i Sverige.

Det finns omkring 100 000 personer med tidig Alzheimers sjukdom i vårt land.

Om de alla skulle få behandling till det officiella amerikanska listpriset för Leqembi skulle den årliga kostnaden bli 26,5 miljarder kronor, enligt en expertanalys. Det motsvarar cirka 80 procent av de totala årliga läkemedelsutgifterna i Sverige.