Leijonborg: “Det har begåtts allvarliga fel”
Lars Leiojonborg och KIs vikarierande rektor Karin Dahlman-Wrigh kommenterade i dag den externa utredningen av KI.

Leijonborg: “Det har begåtts allvarliga fel”

UPPDATERAD. KI kommenterar den externa utredningen om vilket ansvar universitetet har i Macchiarini-affären. Utredarna ger universitetet svidande kritik.

5 sep 2016, kl 15:08
0

Sten Heckscher som lett den externa utredningen konstaterar att Karolinska sjukhuset har det formella ansvaret för operationerna men att också universitetet har ett delansvar.

– Vi konstaterar att universitet åberopat transplantationerna som forskningsframgångar och att man gett ut pressmeddelande när operationerna ägt rum. Även diskussion om finansiering av vård efter operationerna är tecken på att KI har ansvar för transplantationerna, sade han under en presskonferens i samband med arr utredningen presenterades.

Enligt utredningen har rekryteringen av Macchiarini, förlängningarna av hans anställning och uppföljning av hans forskning skötts illa.

– Det är allvarligt när ett universitet inte sköter denna typ av processer, sade Sten Heckscher.

Vidare menade han att KI haft en anmärkningsvärd nonchalans när det gäller att iaktta regler och att Macchiarinis anställning sannolikt inte skulle ha förlängts 2013 om en utförlig utvärdering hade gjorts.

I fredags meddelade Karolinska institutets styrelseordförande Lars Leijonborg att han lämnar sin post med anledning av Macchiarini. Något som enligt Sten Hechsher innebär att beslut om förändringsarbete kommer att hämmas.

– Jag anser att Leijonborgs beslut är olyckligt för KI. Det försämrar möjligheterna att snabbt och beslutsamt ta itu med arbetet. Han skulle ha haft goda möjligheter till att ge förändringsarbetet en flygande start, sade han.

Sten Hecksher sade att det var oansvarigt av Leijonborg att lämna KI, något som Leijonborg själv försvarade när han tillsammans med KIs vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright, kommenterade rapporten.

– Vi har betraktat den här dagen som en slags brytpunkt och jag känner att det kan vara ett bra tillfälle för en stafettväxling, sade Lars Leijonborg.

Vidare konstaterade Leijonborg att det har begåtts en rad allvarliga fel vid rekryteringen av Macchiarini och hanteringen av de fuskanmälningar som kommit in till universitetet.

– Tyvärr finns anledning att tro att en del av de brister som avslöjats också gäller mer generellt på KI. En kultur där det ibland tycks acceptabelt att strunta i gällande lagar och regler, etik och moral måste naturligtvis ändras och nu har vi Heckscherrapporten som underlag för det förändringsarbetet, sade han.

Vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright informerade vid pressträffen om ett antal åtgärder som universitet vidtagit för att rätta till de brister som varit uppenbara direkt efter händelsen.

– Regler för bisysslor skärps, vi har stärkt rekryteringsprocessen vad gäller cv-granskning och referenstagning. Vi har även tagit fram en förändrad process för hantering av misstänkt forskningsfusk för att se till att alla ärenden hanteras skyndsamt, transparant och rättssäkert.

Även ett arbete med att utveckla och stötta en öppen kultur och det akademiska ledarskapet ska ha påbörjats.

– Nu är det upp till oss att redovisa att KI är mycket mer än Macchiarini-ärendet, sade Karin Dahlman-Wright.