Den som tror att människan skiljer sig från djuren genom att vi kan använda läkemedel har fel. Både fåglar och däggdjur använder exempelvis olika växter för att bekämpa ohyra samt även invärtes läkemedel. Det finns medel som är så viktiga att behovet drivs av specifika ?läkemedelsinstinkter? hos djuren. Ett sådant behov är salt som är viktigt för många funktioner i kroppen. Det finns till exempel hjortar i Asien som slickat ut hela grottor i salthaltiga skiffrar för att få salt.
Men djur som använder läkemedel gör det med större urskiljning än vi. De gör sig knappast besvär med att leta upp sällsynta växter eller andra ämnen i naturen om de inte har direkt nytta av dem och det leder till ökad överlevnad.
I boken Sjukvård i djurvärlden försöker Jarl Ingelf besvara en rad frågor som: Hur håller sig djur friska? Vad gör de när de blir sjuka? Hur får djuren friska ungar? Varför försöker många grupplevande djur ?psyka? varandra medan några få kan undvika konflikter och dessutom ta hand om sina sjuka?
Jarl Ingelf är apotekare och har tidigare gett ut populärvetenskapliga böcker om etologi, stressforskning samt farmaci- och medicinhistoria.
Boken handlar främst om vilda djur och om djurförsök, men även om husdjur och veterinärmedicinska perspektiv.
Under de senaste 10-15 åren har kunskapen inom området ökat. Det har kommit ett antal verk om hur djur kan undvika och komma tillrätta med sjukdom samt om stress i djurvärlden. De har utgjort faktaunderlag och gjort det lättare att undvika den uppsjö av anekdoter som den äldre litteraturen var full av, skriver författaren i förordet.
Den mänskliga vetenskapliga medicinen är bara drygt 150 år gammal och den veterinärmedicinska ännu kortare. Djuren har alltså kunnat övervinna sjukdom långt innan människan försökte hjälpa till.
I boken ges många exempel på hur sinnrikt naturen är inrättad, på hur djur inte bara kan behandla sjukdom utan även försöker undvika sjukdom. De flesta djur använder en rad förebyggande tekniker för att förhindra att de själva eller deras ungar ska bli sjuka.
Men när det gäller viljan att ta hand om sjuka släktingar har de flesta djur inte mycket att komma med. Djur är egoister, de botar hellre sig själva än andra.n
- Läkemedel
Lärorikt om hur djur håller sig friska
Jarl IngelfSjukvård i djurvärldenNya Doxa