I takt med att det kommer nya läkemedel ökar också landstingens utgifter, både inom öppen- och slutenvård. I Örebros landsting höjer nu både socialdemokrater och moderater rösten och kräver mer resurser för att klara av kostnaderna.
– När det kommer nya potenta läkemedel som kan ge medborgarna bättre livskvalitet är det självklart att de ska få ta del av dem, men det är svårt med den ökning av kostnaderna som vi har nu, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (s), landstingsstyrelsens ordförande i Örebro till Läkemedelsvärlden.
Hon säger att även om de nya läkemedlen är dyra så tjänar samhället på att använda dem. Med hjälp av nya cancerpreparat kan till exempel cancerpatienter vara hemma mer istället för att ligga inne på sjukhus. Men för att inte annan vård ska urholkas måste det satsas mer på läkemedelssubventioner nationellt.
– Vi har inte fått mer pengar från staten i år än förra året för läkemedel inom öppenvården. Samtidigt har vi en ökningstakt av kostnaderna på fem-sex procent per år, det är inte hållbart och är något som även SKL är kritiska mot, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.
Hon anser också att landstingen måste omfördela så att mer resurser satsas på läkemedel. Kent Persson, moderat oppositionsråd i Örebro håller med. Han säger till Sveriges radio att mer pengar måste frigöras för att kunna satsas på bland annat nya läkemedel.
- Läkemedel
Landstingspolitiker kräver mer pengar till läkemedel
När utgifterna för läkemedel ökar måste staten gå
in med mer pengar. Det säger ledande landstingspolitiker i Örebro.