Landstingen slipper avgift för Apo-DOS

Den tidigare aviserade avgiften för Apo-DOS är lagd på is. Riksförsäkringsverket och Apoteket som kommit överens om en avgift om 4,50 per patient och dag fick backa. Från första november höjs istället apotekets marginal.

26 okt 2001, kl 18:11
0

När läkemedelschefen för Västra Götaland, Hans Ekman, kom tillbaka efter semestern och tog del av Riksförsäkringsverkets förslag att Apoteket AB från och med i höst skulle ta ut en avgift för Apo-DOS gick han bildligt i taket.

? I vårt landsting skulle det ha inneburit en kostnadsökning på cirka 75 miljoner om året.

Nyheten omkullkastade den överenskommelse landstingen i våras träffat med staten om ansvaret för läkemedelsförmånen, då inga sådana fördyringar hade aviserats, menar han. Västra Götaland är det landsting där dossystemet är mest utbyggt och där avgiften alltså skulle slagit hårdast.

? Vi skrev till regeringen och påpekade detta och om avgiften ändå skulle förverkligas begärde vi en täckning för de här extrakostnaderna.

Landstingsförbundet reagerade också, och fick enligt Mikael Svensson försäkringar från socialdepartementet att avgiften inte var någon prioriterad fråga.

Riksförsäkringsverket var av en annan åsikt. Liksom Apoteket AB.

Riksförsäkringsverket ansåg att det inte behövdes något regeringsbeslut för nyordningen, eftersom det kunde ses som en del av läkemedlets beredning.

Begravd tillsvidare

I september konstaterade Apoteket AB:s vd Stefan Carlson att förhandlingarna var slutförda och att man kommit överens med Riksförsäkringsverket om en ersättning på 4,50 per dag och patient.

??Ett stort steg i rätt riktning mot en total finansiering av dosverksamheten. Förhandlingarna med Riksförsäkringsverket har varit konstruktiva och vi har fått förståelse för våra krav? skriver han i en ledare i Apostrofen 9/2001.

Nu är dock överenskommelsen begravd. Tillsvidare.

Signalerna har varit tydliga; genomdrivs det här nu riskerar det överenskommelsen mellan landstingen och staten.

? Även om vi anser att avgiften kan införas utan regeringsbeslut, så har vi förstått att det inte är möjligt, säger Eva Finder.

Läggs på marginalen

Istället för att lägga kostnaden som en avgift i läkemedelsförmånen höjer nu istället RFV apotekets marginal, vilket enligt Mikael Svensson är som att välja mellan pest och kolera.

– Staten kunde istället minska Apotekets avkastningskrav.

Stefan Carlson säger sig dock vara nöjd..

? Jag anser att på lång sikt bör den här tjänsten vara efterfrågestyrd, men på kort sikt får vi nöja oss med en marginalförstärkning.

? Jag är nöjd med det. Nu.