Landets första kommunapotekare

Landets nordligaste kommuner och landstinget i Norrbotten har startat ett projekt med en gemensamt anställd kommunapotekare.

26 nov 2013, kl 09:30
5

Annons

Linda Grahn arbetar som kommunapotekare i Norrbotten.

Hon heter Linda Grahn och är troligen landets enda kommunapotekare.
– Ja, jag vet i alla fall inga fler, men det kan ju finnas utan att jag känner till det. Hennes anställning är ett samverkansprojekt mellan landstinget i Norrbotten och det regionala kommunförbundet i vilket 14 kommuner ingår.

Hon började sin anställning efter sommaren och projektet avslutas i maj 2014.
– Kommunerna och landstinget klurade tillsammans ut det här som ett sätt att tillsammans förbättra läkemedelsbehandlingen bland äldre, berättar Linda Grahn som är tjänstledig från sin tjänst på ett apotek. Hon arbetade i flera år med utbildningar och läkemedelsgenomgångar under sin tid som anställd på Apoteket AB. 

Projektet som kommunapotekare består bland annat av utbildning om äldre och läkemedel, läkemedelsgenomgångar och att vara övergripande kontaktperson i läkemedelsfrågor. Utbildningarna för vårdpersonalen vänder sig främst till undersköterskor och vårdbiträden.Inriktningen är hur åldrandet påverkar läkemedelseffekter och olämpliga läkemedel. 

Linda Grahn är också ute och berättar om läkemedelsanvändning hos olika organisationer. Just nu lägger hon sista handen vid en träff med en pensionärsförening och nästa dags utbildningsdag.
– På träffen med pensionärsföreningen ska jag berätta vad som händer i kroppen när man blir äldre och varför man blir känsligare för vissa läkemedel. Jag har också tänkt lägga lite fokus på receptfria läkemedel och vad man bör tänka på.

När det gäller läkemedelsgenomgångarna träffar Linda Grahn sköterskorna i kommunerna, framför allt de som är kopplade till äldreboenden, för att få en uppfattning om behoven.
– Det kan se väldigt olika ut, en del vill ha läkemedelsgenomgångar, andra vill ha möjlighet att ringa mig för en ”second opinion”. Att inventera behovet av läkemedelsgenomgångar tar lite tid och kommunernas behov är olika.

En del av kommunapotekarens tjänst innefattar att vara kontaktperson för kommunernas sköterskor i läkemedelsfrågor. Den delen rullar på liksom utbildningarna, medan inventeringen av behovet av läkemedelsgenomgångar tar lite tid.
– Alla delarna rullar men i lite olika fart, sammanfattar Linda Grahn.

5 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Grattis Linda! Du behövs ute i vården, tillsammans kan vi alla olika professioner göra underverk om än det tar tid!

  2. Lycka till Linda! Ett sånt fantastiskt bra initiativ! Måtte du mycket snart få kollegor i hela landet.