Läkemedelsverket trappar upp miljöarbetet

Läkemedelsverket har inrättat en ny tjänst som miljöchef. Myndighetens första på den är Charlotte Unger som närmast kommer från miljödepartementet.

19 sep 2008, kl 10:38
0

Tidigare har Läkemedelsverket haft en miljösamordnare. När Läkemedelsverket nu tillsatt Charlotte Unger som miljöchef innebär det att arbetet hamnar på en högre nivå.
? Men Läkemedelverket har gjort flera bra saker på miljöområdet redan, säger den nytillsatta chefen och nämner samarbetet med industrin, Apoteket och Stockholms läns landsting för miljömärkning av läkemedlen i Fass.

Charlotte Unger
har tidigare arbetet mycket med påverkan inom EU, bland annat som chefsförhandlare inför den nya kemikalielagstiftningen. Det är ett arbete hon tänker fortsätta med, nu på läkemedelsområdet.
Till exempel vill hon att Läkemedelsverket tillsammans med regeringen ska vara pådrivande för att den lagstiftning som reglerar läkemedelsområdet i högre grad tar med miljöaspekter när man väger nytta mot risker vid godkännanden.
? Idag kan man inte neka att godkänna ett nytt humanläkemedel även om det har en hög belastning på miljön. Jag tycker till exempel, om man förenklar resonemanget, att det är tveksamt att ett nytt läkemedel, med kanske sämre miljöprofil godkänns, om man redan har flera andra för samma indikation.

Förutom det externa
miljöarbetet ser Charlotte Unger också flera mer interna arbetsuppgifter, som att personalen ska få en bättre miljöutbildning i grundläggande frågor.
Man ligger redan bra till på den poängsättning som Naturvårdsverket gör över myndigheters miljöarbete. Men det som är bra kan bli bättre.
? Jag vill få igång diskussioner som till exempel kan handla om vad som kan få enskilda medarbetare att välja tåget istället för bilen.

En stor miljöförbättring
som redan börjat inom myndigheten är att man från och med i höst har börjat införa elektronisk överföring av alla ansökningar.
? Det innebär en väldig miljövinst både i transporter och mängd papper, för här talar vi om kilometervis med papper med studier som transporterats hit.