Medan strålkastarljuset ligger på den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s framtid, är det en nationell myndighet som i första skedet skapar oro för Läkemedelsverket och för Marie Gårdmark, direktör för verksamhetsområde Tillstånd. Det är britternas eget läkemedelsverk, som i Brexit kan komma att kapa banden med det inarbetade nätverket av europeiska läkemedelsmyndigheter.
– Om det blir en hård Brexit kan det påverka oss mycket vad gäller arbetsbörda, säger Marie Gårdmark.
Det brittiska läkemedelsverket utför i dag en stor del av arbetet när det gäller godkännande av nya läkemedel. De är också aktiva när det gäller att skriva nya riktlinjer och utveckla det regulatoriska systemet, och har personer med tung expertis i sådana frågor.
Eftersom Sverige är bland de största aktörerna, är det sannolikt att en stor arbetsbörda kan komma att läggas på svenska Läkemedelsverket.
– Vi är såklart oroliga för hur det ska bli om den brittiska läkemedelsmyndigheten inte längre finns kvar i vårt nätverk, säger Marie Gårdmark. Vi jobbar nu med att se över hur vi kan förbereda oss, både när det gäller kompetensförsörjning och ekonomi. Vi måste klara av att göra mer.
Utan att veta exakt hur det kommer att bli, pågår ändå ett förberedelsearbete på myndigheten.
– Vi har örat mot rälsen. Vi försöker tolka signaler och vara proaktiva, och förbereda inför Brexit så gott vi kan, säger Marie Gårdmark.