Läkemedelsverket backar temporärt om utbytbarhet

Läkemedelsverket tar nu bort ett antal läkemedel från sin utbytbarhetslista, så länge rättslig prövning pågår.

29 jan 2004, kl 10:39
0

Läkemedelsverket bedömer vilka läkemedel som skall anses som utbytbara enligt den nya lagen om generiskt utbyte av läkemedel.

Två företag har, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, i totalt tre ärenden överklagat Läkemedelsverkets beslut om utbytbarhet till Länsrätten. Två av ärendena har initierats av det svenska läkemedelsföretaget Recip i Årsta. De två aktuella läkemedlen, Monilen och Kalcipos D-tugg, är inte registrerade som generika, utan utgör vidareutvecklingar av kända, icke patenterade substanser som registrerats genom fullständiga ansökningar.

Nu kommer Läkemedelsverket att ta bort de aktuella medlen från utbytbarhetslistan, under tiden prövningen pågår.

? Man ändrar sig nu nu eftersom detta kan strida mot lagen, säger Lars Backsell, vd för Recip, till Läkemedelsvärlden.

? Vi har dock inte backat från vår ståndpunkt i sak, säger Sven Erik Hilver på Läkemedelsverket.

Problemet, från Läkemedelsverkets utgångspunkt, är att den nya lagstiftningen saknar en uttrycklig bestämmelse om omedelbart ikraftträdande av utbytbarhetsbeslut oavsett överklagande. Det kan därför ha stridit mot lagen att klassa läkemedlen som utbytbara under den tid som ett överklagande inlämnats av tillverkaren.

Verket har därför uppvaktat Socialdepartementet med en begäran om ändring i lagen om läkemedelsförmåner med mera. Detta gjorde man dock redan i september 2003.

– Man har känt till denna problematik länge. Ändå tar man bort våra läkemedel från utbytbarhetslistan först nu. Det är helt enkelt inte schysst, säger Lars Backsell.

Enligt Lars Backsell har Recip förlorat stora delar av försäljningen för de aktuella läkemedlen under den tid de funnits med på Läkemedelsverkets utbytbarhetslista.

? För Monilen har vi tappat hälften av vår tidigare försäljning på uppemot fyra miljoner kronor årligen. Kalcipos D Tugg, som lanserades med stora förhoppningar från vår sida i september 2003 och som har en mängd produktfördelar mot de övriga i generikagruppen, har på en marknad på 50 miljoner till dags dato sålts för 23000 kronor.

Förhandlingar inleds i februari vid Länsrätten i Uppsala.