De flesta läsare tycker att Läkemedelsvärlden är en bra tidning. Det är vi på redaktionen glada för. Men vi vill att den ska vara ännu bättre. Vi vill ha fler läsare och vi vill skapa än mer debatt och diskussion ute i den svenska läkemedelsvärlden. Därför har vi på redaktionen sen förra hösten dragit igång ett projekt att göra om tidningen. Läkemedelsvärlden kommer att stå på tre ben: Nyheter, nyttigheter och inspiration. Dessa blir också en ungefärlig, men flexibel, indelning av tidningen.
En grafisk omgörning av tidningen är ett steg på vägen. Nästa blir att även arbeta med den språkliga biten såsom textlängd och tilltal i våra texter. Slutligen kommer vi också se över hur vi arbetar på redaktionen, ansvarsfördelning, arbetsflöde och liknande.
Förändringarna i tidningen kommer inte påverka vår inställning till att göra tidning. Läkemedelsvärlden kommer även i fortsättningen vara en tidning som du läser för att du har nytta av den i arbetet och för att du lär dig något. Vårt oberoende gentemot alla aktörer inom läkemedelsområdet kommer vi heller aldrig att tumma på.
Till vår hjälp med den grafiska layouten har vi Anna Lind-Lewin och Lotta Ek från Magazine, som också gör nya mallar och manualer till oss. Annelie Ahlmér från Byline hjälper oss med det språkliga och redaktionella arbetet.
Fräschare layout
ger en snyggare tidning
Läkemedelsvärlden skall locka till läsning redan innan man har börjat läsa. Många börjar med att snabbt bläddra igenom tidningen, en del bakifrån. Genom att ha en grafiskt snygg och fräsch tidning, med mer luft än i dag, vill vi locka till mer läsning. Det finns ett bekant talesätt som säger att man inte bara äter med munnen utan även med ögonen. Det är samma sak med tidningar och läsning.
Den grafiska omgörningen är också ett sätt att göra tidningen mer modern, en tidning av sin samtid. Som en konsekvens av den grafiska omgörningen kommer en del avdelningar få mer utrymme, medan en del får mindre. Det blir också så att en del avdelningar kommer att byta plats i tidningen, till exempel kommer debattsidan att flytta mot slutet.
Tydligare tidning
gör det lättare att hitta
Det kommer att bli lättare att hitta i Läkemedelsvärlden. Vi ska göra det lättare för dig som läsare att hitta det som intresserar dig. Ett nytt vinjettsystem kommer att vägleda dig genom tidningen. Det kommer också bli större skillnad mellan de olika avdelningarna och sidorna i tidningen.
Nyhetssidorna i början av tidningen kommer även i fortsättningen vara ganska kompakta med mycket text. Sidorna i mitten av tidningen kommer istället att bjuda mer luft. Vi kommer också att variera mellan olika spaltbredder för att skapa mer liv i tidningen.
Mer än vi gör i dag kommer vi att bryta ut material ur artiklar och arbeta mer med faktarutor, kartor, diagram och tabeller. Vi ska också försöka att tydligare lyfta fram människan och ha ett mänskligt perspektiv i Läkemedelsvärlden.
Vi kommer även titta på hur vi arbetar med bilder och illustrationer i Läkemedelsvärlden. Vi ska försöka att använda mindre genrebilder och istället använda mer bilder som direkt knyter till det som texten handlar om.
Bättre språk
håller kvar läsaren
Genom att föra in mer luft och grafisk variation i tidningen blir konsekvensen att en artikel som i dag ligger på tre sidor sväller ut och blir fyra sidor i den nya tidningen. Det vill vi inte. För att råda bot på det vill vi vässa våra pennor så att vi kan säga samma sak fast med färre antal tecken. Artiklarna kommer alltså att bli kortare men ändå säga samma sak. Det arbetet inleds mer intensivt under sommaren och hösten.
Det är min och hela redaktionens förhoppning att våra läsare ska välkomna förändringarna och tycka bra om dem. Vi är mer än intresserade av att höra dina synpunkter. Hör gärna av dig!