Läkemedelssamtal kan göra nytta

Strukturerade läkemedelssamtal har effekt på följsamheten konstaterar Läkemedelsverket. Men utan ersättning blir det inte verklighet enligt apoteken.

30 sep 2013, kl 10:30
1

Annika Svedberg, Apotek Hjärtat, tror ersättning för strukturerade samtal behövs.

Läkemedelsverket har lämnat över en första delrapport om strukturerade läkemedelssamtal på apotek till socialdepartementet. Syftet var att göra en kunskapsöversikt för att se om det finns stöd för att interventioner som läkemedelssamtal påverkar följsamheten till läkemedelsbehandling.

Det gör de, är slutsatsen i rapporten, men det är svårt att säga entydigt vilken modell som är den bästa eftersom bland annat miljöer och patientgrupper har skiljt sig åt i de studier som undersökts. Men ett land som man har tittat närmre på är Storbritannien där apoteken bland annat jobbar med patienter med diabetes, hjärt-kärlproblem och KOL.
– Där använder man sedan 2011 en intressant modell som heter New Medicine Service, säger Annika Svedberg, farmaci- och kvalitetschef på Apotek Hjärtat.

Hon sitter som representant för Sveriges Apoteksförening med i diskussionerna om de strukturerade läkemedelssamtalen och säger att delrapporten ska utmynna i en mindre pilotstudie på några svenska apotek under våren. Att den tidsplanen hålls bekräftas av Cecilia Bernsten som ansvarar för projektet på Läkemedelsverket. Piloten ska sedan utvärderas och i december 2014 ska Läkemedelsverket lämna en slutrapport.
– Det är långt kvar till det blir verklighet men jag är väldigt positiv till att detta första steg har tagits, säger Annika Svedberg.

Enligt Läkemedelsverkets rapport är en av slutsatserna för en positiv effekt är att det krävs tid och resurser för apoteken att utföra samtalen. Däremot ser hon en fara i om apoteken inte kommer att ersätts för de tjänster som utförs.
– Det tar tid och kostar pengar att utföra och följa upp de här samtalen på ett bra sätt. Det kommer också att behövas kompetensutveckling och it-system som stöder detta. Vi kommer aldrig att se någon volym av läkemedelssamtalen om det inte utvecklas en ersättningsmodell.

Läkemedelsverket har fått två uppdrag med apoteksfokus inom ramen för den nationella läkemedelsstrategin. Förutom  att utvärdera strukturerade läkemedelssamtal på apotek ska de också utveckla apoteksindikatorer. Det senare ska slutredovisas i juni 2014.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Följsamhet till Läkemedelsbehandling är naturligtvis viktigt. Jag är dock övertygad om att det största problemet med läkemedelsbehandling till äldre är fel läkemedelsbehandling. Jag har sett så mycket under de 20 år jag arbetat med läkemedel och äldre. Fel läkemedel till äldre leder till överbeläggning på sjukhus och skenande kostnader för kommunernas äldreomsorg.