Läkemedelskongress om smärta

Från färdtjänst till paljetter är rubriken på ett av föredragen på årets Läkemedelskongress.

11 nov 2013, kl 16:04
0

Anders Pesula ansvarar för årets Läkemedelskongress

Förra året deltog brottaren Frank Andersson. I år är det komikern Petra Mede som på Läkemedelskongressens första dag ska berätta om sina erfarenheter av smärta. 
-Det ska bli intressant att höra hennes tala om sina smärtupplevelser. Hon har ju haft smärta under en längre tid och kommer att berätta om det, säger Anders Pesula som ansvarar för årets kongress.

Varför smärttema?
-Det är ett område som berör många, i princip alla om man också inkluderar den smärta som man egenvårdar. All smärta akut liksom kronisk finns med.Det gör att det finns många ingångar till temat, menar Anders Pesula.

Utifrån forskningsperspektivet finns föreläsningar om läkemedel under utveckling. Utifrån användarperspektivet finns det föreläsningar om den information man får om val av läkemedel och fö den som vill ha sjukvårdsperspektivet finns program som handlar om avancerad smärtbehandling och hur man kan samarbeta i smärtteam.

Vilka är dina favoriter i år?
– Förutom att jag tycker det ska bli intressant att lyssna på Petra Medes erfarenheter ser jag bland annat fram mot att få höra professor Roger Knaggs berätta om hur man arbetar med smärtteam i England, där man kommit längre än i Sverige. 
Robert Knaggs deltar under Läkemedelskongressens båda dagar, 12 och 13 november.

Nytt för i år är att kongressen pågår under två istället för tre dagar och att Scheelesymposiet i år ligger under Läkemedelskongressen. 
-Det gör att den som främst är forskningsintresserad den första dagen kan gå på föreläsningarna under rubriken New Principles, New Compounds och den andra dagen på Scheelesymposiet; då får man två forskningsinriktade dagar.

Årets kongress har flyttat in till stadskärnan och hålls på Stockholm Waterfront Congress Centre.
-De färre dagarna gör att vi kunnat fokusera resurserna, vi har färre program men istället ett större djup  och så har vi fått möjlighet att bjuda in fler internationella föreläsare än tidigare år.

En nyhet för i år är också att många av kongressens program ger så kallade fokuspoäng enligt fackförbundet Sveriges farmaceuters system för kompetensutveckling.

Drygt 500 personer är anmälda till årets kongress.Den som i sista minuten kommer på att gå kan anmäla sig på plats.