Delar av ett projekt inom den nationella läkemedelsstrategin som handlar om att stärka läkares kompetens om läkemedel överfördes i höstas från IPULS till Socialstyrelsen. Nu har myndigheten redovisat en delrapport om hur man tycker att det ska gå till.
Socialstyrelsen föreslår att projektet delas in i tre faser. I den första fasen ska behoven av förstärkt kompetens om läkemedel och utbildningsmål preciseras. I den andra fasen ska utbildningsinsatser tas fram och i den tredje ska utbildning och utvärdering genomföras.
Projektet löper över tre år och ska slutredovisas i september 2015. I höst startar fas två, att utarbeta utbildningsinsatser och i juni 2014 startar den tredje och sista fasen med utbildningar enligt projektplanen.
Projektet har bytt namn till Stärkt kompetens inom läkemedel för läkare under specialiseringstjänstgöring – SKiLLS.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Kan vi också hoppas på att Socialstyrelsen tar sig en funderar över läkemedelskomepetenser i expeditionsledet? Vilken kompetens behöver egentligen en öppenvårdsfarmaceut – farmaci eller ekonomi?
Varför inte bara satsa på fler kliniska apotekare..som redan besitter den kunskapen???
Ja David jag håller med dig. I England kom första lagen om förskrivningsrätt 1999.
Vilken del kring läkemedel är det deras kompetens ska höjas? Läkemedels kinetik, dynamik, interaktion, generikasystem, prisättning, compliance, hur och till vem och i vilka mängder de skriver ut recept???
Ganska vagt vilket syfte projektet startats. Men kanske klarnar efter fas ett genomförts. Eller är jag trög?