Läkemedelskandidater mot ebola testas i studie

Läkemedelskandidater mot ebola testas i studie

En klinisk studie av fyra potentiella läkemedel mot ebola har startats under utbrottet i Kongo-Kinshasa.

15 feb 2019, kl 06:16
0

Sedan augusti i fjol har över 800 människor insjuknat i ebola under epidemin som pågår i Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo) enligt landets hälsodepartement. Fler än 500 av de insjuknade har dött.

Ett intensivt arbete bedrivs, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, för att få fram ett effektivt ebolavaccin. Det finns en ännu inte godkänd vaccinkandidat som visat goda resultat och som ges med ett särskilt tillstånd (”compassionate use”) under det pågående utbrottet.

Men inte bara vaccin utan även potentiella behandlingar av ebola är nu på gång. En randomiserad klinisk fas II/III-studie genomförs av den amerikanska myndigheten National institute of allergy and infectious diseases, NIAID, tillsammans med forskningsinstitutet National institute for biomedical research i Kongo-Kinshasa. Målet är att få fram ett eller flera läkemedel som motverkar ebolavirusinfektionen hos patienter som insjuknat och ökar överlevnaden.

Säkerhet och effekt hos fyra olika behandlingar testas i studien som genomförs vid bland andra hjälporganisationen Läkare utan gränsers kliniker i det drabbade området. Läkemedlen ges som intravenösa infusioner.

– Vi behöver både vaccin för att skydda befolkningen och läkemedel som kan hjälpa dem som smittats. Det är viktigt att den här kliniska studien nu görs så att vi kan identifiera vilken behandling som är mest effektiv, säger Anna Sjöblom som är sjuksköterska och medicinsk humanitär rådgivare hos Läkare utan gränser i Sverige.

I november 2018 var hon i Kongo-Kinshasa och arbetade vid Läkare utan gränsers klinik i Butembo. De behandlingar som nu testas i studien gavs även tidigare under utbrottet till patienter, då i enlighet med ett regelverk som gör att ännu inte godkända läkemedel får användas i akuta nödlägen.

– Det var ett jättehårt tryck på centret med många sjuka som behövde komma in för testning och vård. Många kom tyvärr till oss i ett mycket sent sjukdomsskede. Läget försvårades också mycket av den pågående konflikten i landet, berättar hon.

– Vi hoppas ju att kunna stoppa utbrottet snart men situationen är fortfarande mycket oroande och det är svårt att förutse spridningen.

För att kunna jämföra behandlingarna och dra vetenskapliga slutsatser om deras effektivitet startades den kliniska studien i november 2018. Deltagarna randomiseras till någon av de fyra behandlingarna. Omkring 550 deltagare ska inkluderas under de närmaste åren. Om nuvarande utbrott stoppas innan antalet är uppnått får forskarna vänta på nästa utbrott för att kunna slutföra studien.

Den av behandlingarna som forskarna hittills har mest erfarenhet av kallas ZMapp. Den har utvecklats av bolaget Mapp biopharmaceuticals med stöd av  NIAID och en annan amerikansk forskningsmyndighet. ZMapp är en blandning av tre monoklonala antikroppar som binder till tre områden på ebolaviruset och hindrar det från att replikera sig.

Vid djurstudier på primater hade ZMapp stark antiviral effekt och räddade livet på smittade djur även när det sattes in så sent som fem dagar efter smittotillfället. I en fas II-studie hos 76 människor som insjuknade under ett tidigare ebolautbrott i Liberia, Sierra Leone och Guinea var säkerhets- och effektdata lovande, men större studier krävs för att få fram tillförlitliga data.

Ytterligare en antikropps-cocktail finns bland läkemedelskandidaterna i den nya studien. Även denna behandling består av tre olika antikroppar som binder till olika ställen på ebolaviruset. Behandlingen går under beteckningen REGN-EB3 och har utvecklats av Regeneron pharmaceuticals.

En annan substans som testas är en monoklonal antikropp som isolerades från en person som överlevde ebola 1995. Den kallas mAb114 och har utvecklats av NIAID. Antikroppen binder till ett ytprotein på viruset och blockerar dess interaktion med humana celler. Det förhindrar viruset från att infektera cellerna.

I studien testas även substansen remdesivir som utvecklats av läkemedelsföretaget Gilead sciences. Remdesivir är en nukleotidanalog med antivirala egenskaper.

Studien övervakas av en kommitté från världshälsoorganisationen WHO.

Smittar via kroppsvätskor

Ebola är ett RNA-virus, ett av fem i familjen filovirus, som kan orsaka hemorragisk feber (blödarfeber). Ebolaviruset smittar via kroppsvätskor. De första symtomen påminner om influensa med feber, ont i muskler och leder, huvudvärk, halsont och röda ögon.

Därefter följer diarréer, kräkningar, klåda, njur- och leversvikt. Hälften av dem som insjuknar får blödningar i inre organ och till exempel genom näsan, öronen, i tandköttet och ögonen. Det beror på att viruset kan framkalla en kraftig inflammation som förstör blodkärlens väggar.

Dödligheten är mycket hög, under vissa utbrott över 80 procent.

Källa: WHO

Föregående artikel WHO varnar för falska leukemiläkemedel
Nästa artikel Hostmedicin stoppas i väntan på granskning