I budgetpropositionen för 2023, som presenterades under gårdagen, föreslås att statens anslag till läkemedelsförmånerna bör öka med 911 miljoner kronor. Detta innebär att det totala anslaget nästa år blir drygt 34 miljarder kronor.
Siffrorna i budgetförslaget talar dock för att regeringen inte vill fortsätta att höja anslagen de nästföljande två åren. De beräknade summorna för 2024 och 2025 ligger nämligen kvar på samma nivå.
Detta trots att kostnaderna för läkemedel inom förmånerna har ökat de senaste åren. Den totala kostnaden för läkemedel inom förmånen uppgick under 2021 till nära 30 miljarder kronor, vilket var en ökning med två procent jämfört med året innan. Ökningen beror framför allt på att nya mer kostsamma läkemedel har tillkommit.
Staten och regionerna har ännu inte tecknat någon överenskommelse om statens bidrag till regionerna för kostnader för läkemedel inom förmånen för 2023.
Minskade medel i budgetpropositionen
I budgetförslaget, som har tagits fram av regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna, föreslås att den totala summan för hela utgiftsområde hälsovård, sjukvård och social omsorg bör vara drygt 110 miljarder kronor för 2023. Det är nästan elva miljarder kronor mindre än 2022.
För 2024 och 2025 väntas summan för utgiftsområdet sedan minska ytterligare till 104 miljarder respektive 101 miljarder.
Vill se bättre beredskapslager
Något som regeringen i stället vill öka satsningarna på är att stärka Sveriges beredskap.
Regeringen prioriterar bland annat att bygga upp bättre beredskapslager av till exempel läkemedel, medicintekniska produkter och personlig skyddsutrustning.
Till exempel föreslås att Apotek produktion & laboratorier (APL), som bland annat har ett ansvar att utveckla och tillhandahålla ett sortiment av extemporeläkemedel och lagerberedningar, ska få ett utökat samhällsuppdrag. Det innebär att tillverka vissa läkemedel även under fredstida kris, höjd beredskap och ytterst krig. För detta avsätts 40 miljoner kronor.
För att stärka hälso- och sjukvårdens arbete med civilt försvar och försörjningsberedskap avsätter regeringen också 1,1 miljarder kronor för 2023. Regeringen beräknar sedan att avsätta 1,5 miljarder kronor årligen från och med 2024 för ändamålet.
Dessutom föreslås att kostnader för Socialstyrelsens beredskapslager på grund av covid-19 ska öka med 100 miljoner kronor för 2023.
För att skydda befolkningen med hjälp av vacciner vid influensapandemier föreslår regeringen också ett anslag på 120,5 miljoner kronor för insatser för vaccinberedskap.
Så mycket anslag får myndigheterna
I budgetpropositionen föreslås Tandvårds- och läkemedelförmånsverket (TLV) få ett ökat anslag med 1,4 miljoner för 2023. Totalt handlar det om ett anslag på 161 miljoner.
Även Läkemedelsverket får ett ökat anslag. Det handlar om fem miljoner kronor som ska gå till utökad nationell säkerhetsövervakning av covid-19-vaccinerna. Myndigheten föreslås få ett anslag på 162 miljoner kronor för 2023.
E-hälsomyndigheten får ett anslag på 122 miljoner kronor och Folkhälsomyndigheten ett anslag på 551 miljoner kronor för 2023.
Under 2022 ökade Folkhälsomyndighetens anslag med 51 miljoner kronor för arbete med covid-19-pandemin. I budgetpropositionen skriver regeringen att myndighetens arbete med detta behöver fortsätta även under 2023. Anslaget ökas därför med 40 miljoner kronor för detta ändamål.
Socialstyrelsen föreslås ett anslag på 815 miljoner kronor för 2023.