Läkemedelsbehandling av äldre ifrågasätts

Äldre människor behandlas ofta med psykofarmaka och smärtstillande
läkemedel. Men behandlingen är inte alltid optimal, speciellt inte
bland äldre på särskilt boende. Det visar en avhandling från Umeå
universitet.

21 apr 2008, kl 15:19
0

Annons

Användning av smärtstillande läkemedel och psykofarmaka, det vill säga antidepressiva läkemedel, sömnmedel, lugnande medel och antipsykotiska läkemedel, är mycket vanligt bland äldre. Hugo Lövheim vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet har studerat läkemedelsanvändningen bland drygt 7 000 individer i denna patientgrupp, främst utifrån enkäter ifyllda av vårdpersonal. Även journaluppgifter och hemintervjuer har använts.

I avhandlingen visas bland annat att smärta är vanligt bland äldre på särskilt boende men att en dryg fjärdedel av de som lider inte får smärtstillande behandling. I en majoritet av dessa fall trodde personalen att patienterna fick medicinering mot smärtan, trots att de saknade behandling.

Hugo Lövheim visar också att en dryg fjärdedel av de i särskilt boende som har en kognitiv nedsättning ? ett tecken på demenssjukdom ? behandlas med antipsykotiska läkemedel. Denna typ av substanser används för att behandla beteendestörningar och psykiska symptom men biverkningarna kan vara svåra och effekten osäker, menar han. Enligt avhandlingen kan personalen och vårdsituationen i sig ha betydelse för om behandling med antipsykotiska läkemedel sätts in eller ej i den aktuella patientgruppen. Här ifrågasätter Hugo Lövheim bland annat om patienternas livskvalitet verkligen prioriteras.

Han konstaterar även att användningen av antidepressiva läkemedel bland äldre på särskilt boende har ökat från 6 procent till 40 procent mellan 1982 och 2000. Liknande siffror ses för sömnmedel och lugnande medel. Samtidigt visar han att förekomsten av många psykiska symptom minskat under samma tidsperiod. Detta förklarar han med den ökade behandlingen med antidepressiva läkemedel. Men två psykiska symptom hade däremot blivit vanligare, ?överaktiv/manisk? och ?synhallucinationer? ? båda kända biverkningar av antidepressiva läkemedel.

Avhandlingen försvaras på fredag, den 25 april, vid Umeå universitet.