Läkemedel till unga i Norge ökar efter nya regler

Läkemedel till unga i Norge ökar efter nya regler

Hårdare krav på intyg för frånvaro i skolan har gjort att antibiotikaförskrivning för unga ökat, visar rapport.

23 aug 2017, kl 10:56
0

Hösten 2016 infördes strängare regler på de norska gymnasieskolorna. Om eleverna har mer än tio procents odokumenterad frånvaro i ett ämne får de inte sitt ämnesbetyg. Vid sjukdom krävs läkarintyg eller annat intyg från sjukvården. Det har gjort att läkarbesöken men även receptuthämtning för bland annat förkylningssjukdomar, som antibiotika, har ökat. Det framkommer i en forskningsrapport från norska Folkehelseinstituttet som publiceras i den norska läkartidningen, Tidsskrift for den norske legeforening.

Forskarna har undersökt antalet läkarbesök och mängden uttagna receptbelagda läkemedel för personer i åldersgruppen 16 till 18 år under hösten 2016 och jämfört med samma period under åren 2013 till 2015.

Resultatet visar att antalet besök hos allmänläkare var 30 procent högre hösten 2016 jämfört med tidigare år. Störst var ökningen för luftvägsinfektioner. Under hösten 2016 var andelen läkarkonsultioner 23,2 per 100 personer. Det är mer än det dubbla jämfört med året innan, då andelen var 10,5 per 100 personer. Men även för andra tillstånd, som huvudvärk, mag- och tarmbesvär och psykiska problem ökade antalet läkarkonsultationer.

Läkemedelsuttaget var åtta procent större. En av de största ökningarna gällde antibiotika för luftvägsinfektioner. Under veckorna med högst konsumtion var antalet uttag närmare 800 per vecka, jämfört med strax under 600 per vecka de tidigare åren.

Det är troligt att förändringarna är en följd av de nya frånvaroreglerna, skriver forskarna. Ordföranden för Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin, kommenterar resultatet i NRK.

– Vi försöker hela tiden att få ner bruket av antibiotika. Frånvaroreglerna har uppenbart blivit en åtgärd som ökat konsumtionen. Den här utvecklingen är ingenting att glädjas över, säger han till NRK.