Donald Trump presenterade sin nya handelspolitik, kallad ”Liberation Day”, i onsdags kväll.
Enligt ett pressmeddelande från Vita huset inför presidenten grundtullar på minst 10 procent på importerade varor från alla länder. EU straffas med högre tullar, 20 procent, och Kina med 34 procent.
Trump undantar läkemedel
Det verkar, överraskande nog, som att läkemedel undantas från presidentens strafftullar. Åtminstone än så länge.
För det är inte utan reservationer. Senast förra veckan upprepade Donald Trump sitt hot om tullar på ”25 procent eller mer” på importerade läkemedel, något han sade kan införas ”inom en inte alltför avlägsen framtid”.
Frågor kvarstår om Trumps nya tullar
Dessutom, om aktiva läkemedelssubstanser inte omfattas av undantaget, kan stora delar av industrins oro fortfarande vara befogad redan nu.
– Djävulen sitter i detaljerna, säger Jeff Stoll, ansvarig för nationell strategi inom life science på konsultbolaget KPMG, i en intervju med nyhetssajten Fierce pharma.
Om Donald Trump inför nya tullar på aktiva läkemedelssubstanser påverkar det möjligheten att producera generiska läkemedel till låga kostnader.
– Den stora frågan är var tullarna egentligen börjar och slutar. Om tullarna gäller de delar som tillsammans utgör läkemedel, såsom aktiva läkemedelssubstanser, kommer det att få konsekvenser för kostnaderna, säger Jeff Stoll.
Osäkerhet om läkemedelstullar
För att ytterligare öka osäkerheten kring läkemedelstullar har Donald Trump antytt att vissa länder kan få undantag från tullarna.
– Jag kanske ger många länder lättnader. De (tullarna) är ömsesidiga, men vi kanske är ännu snällare än så. Ni vet, vi har varit väldigt snälla mot många länder under lång tid, sade Trump till reportrar förra måndagen, enligt The hill.
Risk för ökade priser och bristsituationer
Enligt amerikanska branschorganisationen BIO kan tullar på läkemedel försvåra tillgången till viktiga behandlingar och leda till prisökningar.
Dessutom skulle en sådan tullstrid bryta mot ett WTO-avtal från 1994, där USA åtagit sig att inte införa tullar på läkemedel eller deras beståndsdelar.
Generikatillverkarna klarar inte nya kostnader. Det säger John Murphy från intresseorganisationen Association for accessible medicines i en kommentar.
– Många säljer redan till förlust och tvingas lämna marknader,
Svensk export i riskzonen
För svensk del är utvecklingen bekymmersam. Läkemedel är en av Sveriges viktigaste exportvaror och USA ett av de största mottagarländerna.
Många aktörer i läkemedelsindustrin är dock tämligen säkra på att Trump kommer att införa även strafftullar på läkemedel.
Så här sa Jenni Nordborg, chef för internationella relationer på Lif, i tidigare en intervju med Läkemedelsvärlden.
– Om man lyssnar på alla kunniga människor i den politiska branschen så säger de att det är väldigt stor sannolikhet att Trump gör det han säger att han tänker göra. Det brukar han göra.
Industrin rustar för Trumps strafftullar
Läkemedelsindustrin försöker påverka Donald Trump och hans administration till att åtminstone införa tullarna gradvis, skriver Reuters.
Många läkemedelsbolag rustar för att bättre klara strafftullar från Donald Trump.
Eli Lilly investerar 27 miljard dollar i ny amerikansk produktion, och Johnson & Johnson har aviserat investeringar på 55 miljarder dollar. Även Pfizer överväger att flytta mer produktion till USA om tullarna blir verklighet.