BARNLÄKARE SLÅR LARM
Brist på läkemedel för barn med astma oroar

Brist på läkemedel för barn med astma oroar

Läkemedelsbrist gör att familjer inte kan behandla barns astma på korrekt sätt, skriver barnläkarföreningen.

15 okt 2024, kl 08:02
0

Annons

Alla kortisonläkemedel för inhalation för små barn med astma är för närvarande restnoterade i Sverige. Detta är mycket oroande, menar Svenska barnläkarföreningen och dess delförening för allergi och lungmedicin.

De vänder sig nu till Läkemedelsverket, andra berörda myndigheter, socialdepartementet samt andra aktörer med en skrivelse om den kritiska situationen.

“Vi vill uttrycka vår starka oro inför de restnoteringar som det i dagarna informerats om för viktiga och vanliga astmaläkemedel för barn”, skriver barnläkarna.

Brist drabbar små barn med astma

De förklarar att det finns många patienter som inte kan använda pulverinhalatorer utan behöver läkemedel i sprayform i andningsbehållare för att få i sig sin medicin. Detta gäller bland annat yngre barn och personer med vissa funktionsnedsättningar.

Men i dagsläget är, enligt barnläkarföreningen, samtliga förebyggande astmaläkemedel av typen inhalationssteroider i sprayform restnoterade. Barnläkarna räknar upp Flutide, Icsori och Fluticasone cipla, alla med den aktiva substansen flutikasonpropionat.

Av Läkemedelsverkets information om restnoteringar framgår att dessa produkter är restnoterade åtminstone året ut och i något fall även hela 2025.

Brist även på andra astmamediciner

Detta innebär att “familjerna och barnen med astma inte får ut den viktiga medicin de förskrivits och inte kan behandla sina barns astmabesvär på ett korrekt sätt”, förklarar barnläkarna.

Dessutom är det även brist på många luftrörsvidgande mediciner som är avsedda att andas in med hjälp av en nebulisator och ansiktsmask eller munstycke. Sådana läkemedel är första linjens behandling vid svår akut astma. Barnläkarna varnar för att denna läkemedelsbrist kan ställa till stora problem under den stundande infektionssäsongen när många barn drabbas av infektionsastma och söker vård.

“Läget är allvarligt. Ansvar måste tas för att alternativa preparat finns tillgängliga. En nationell, övergripande lösning med säker och god tillgång till läkemedel krävs för att kunna erbjuda en jämlik och säker vård i landet”, skriver barnläkarna.