Läkemedel eller livsmedel?

De nya EU-reglerna innebär att det kan finnas livsmedel med bättre klinisk dokumentation än vissa läkemedel. Risken för förvirring är uppenbar både bland konsumenter och professionella när de gemensamma reglerna ska införas.

25 maj 2007, kl 16:42
0

Annons

Lagom när förändringen från 1993 som långsamt förvandlade naturmedlen till naturläkemedel är genomförd i praktiken är det dags att lära sig helt nya begrepp. Nu omvandlas de flesta naturläkemedel till antingen ?traditionella växtbaserade läkemedel? eller ?växtbaserade läkemedel med väletablerad medicinsk användning?.
Men de nya reglerna gäller bara preparat som har sitt ursprung i växtriket. Naturläkemedel som kommer från havet som fiskolja eller andra som har sitt ursprung i naturen, men inte från växtriket, berörs inte och kommer även fortsättningsvis att vara naturläkemedel med oförändrad juridisk status.
? Vi ville gärna från svensk sida att även dessa produkter skulle inkluderas när direktivet togs fram. Men det var för olika syn på dem i de olika medlemsländerna så de hakades av, säger Per Claeson senior expert på naturläkemedel på Läkemedelsverket och Sveriges ledamot av det europeiska läkemedelsverkets kommitté för växtbaserade läkemedel.

De produkter som en gång samlades under beteckningen naturmedel kommer nu alltså vara uppdelade i naturläkemedel, traditionella växtbaserad läkemedel och växtbaserade läkemedel med väletablerad medicinsk användning.
Dessutom förändras nu också regelverket för livsmedel och kosttillskott på ett sådant sätt att det kommer att bli tillåtet med betydligt mycket mer avancerade hälsopåståenden för dessa produkter.
Holger von Fircks, medicinsk direktör på Cederroth International, flaggar för att regelförändringarna kan resultera i att företagen väljer att positionera om vissa av sina produkter från läkemedel till livsmedel. Hans eget företag hade tidigare ett naturläkemedel innehållande omega-3-fettsyror. Det har de nu bytt ut mot ett omega-3-preparat som istället är klassat som kosttillskott.
? Vi har redan gjort ett byte och jag kan säga att vi inte är missnöjda med den nuvarande försäljningen, säger han.
Det kommer till och med att kunna bli så att vissa livsmedel som marknadsförs med hälsopåståenden kommer att ha bättre kliniskt underlag för sin effekt än vad en del läkemedel har.
? Det kommer att krävas evidens för effekten för ett livsmedel med hälsopåstående medan man för de traditionellt använda växtbaserade läkemedlen inte behöver kunna visa någon effekt alls, säger han.

Alla dessa förändringar kommer att göra det svårt för vanliga kunder att hänga med i svängarna.
? Det kommer att ställa vår uppfattning om vad som egentligen är ett livsmedel och vad som är ett läkemedel på ända, säger Holger von Fircks.
Och han får medhåll av Per Claeson.
? Gränsdragningen mellan de växtbaserade traditionella läkemedlen och de växtbaserade kosttillskotten kommer att bli hårfin. Så det kommer inte att bli lätt för folk att överblicka detta, säger han.
Läkemedelsverket planerar att informera allmänheten om förändringarna på sin webbplats, men Per Claeson inser att det inte kommer att räcka. Men det finns ännu ingen ytterligare plan för hur allmänheten ska informeras.
? Det känns för tidigt att gå ut och informera om detta nu. Det kommer att bli aktuellt i samband med de första registreringarna i det här nya systemet, säger han.

Även bland proffsen kan det bli rörigt, menar Holger von Fircks.
? Det tog tio år för läkare att förstå att det fanns något som heter naturläkemedel och nu går man både ett steg framåt och ett steg bakåt. För samtidigt som kraven ökar på de naturläkemedel som klassas som läkemedel så öppnas dörren mot flera andra produkter inklusive livsmedel med hälsopåståenden.