Läkarna får sist tillgång till läkemedelsförteckningen

Kunder och farmacevter kommer enligt planerna att få tillgång till läkemedelsuttagen i sommar. Men vårdens dåliga säkerhetssystem gör att läkarna får vänta.

23 jan 2006, kl 19:43
0

Idag finns 4,8 miljoner svenskars läkemedelsuttag, cirka 30 miljoner receptrader, samlade i det register som riksdagen i somras fattade beslut om.

Men ännu är det en bra bit kvar innan uppgifterna finns tillgängliga. Den svåraste nöten att knäcka är att göra registret åtkomligt för landets förskrivare.

?Kring månadsskiftet november-december hoppas vi att patienternas läkemedelsförteckningar ska finnas tillgängliga för förskrivarna?, sade Camilla Persson, projektkoordinator på Apoteket, till Läkemedelsvärlden våren 2005.

? Ja, vi hoppades det. Men det var i inledningen och sedan dess har det hänt massor, säger Camilla Persson.
? Ja, om vi inte hittar någon lösning som vi hittills inte sett, säger Bengt Åstrand, chef för avdelningen e-hälsotjänster på Apoteket.

Det som satt stopp är att vården inte kan uppfylla Datainspektionens säkerhetsvillkor.

? Så egentligen hänger allt på att landstingen kan lösa det här, säger Sofia Widmark Nordh som arbetar med att sjösätta systemet.

Förskrivarna prioriterades

När Apoteket drog igång arbetet beslutade man att förskrivarna, skulle vara de som först skulle få tillgång till förteckningen via internet.

? Vi tyckte det var snyggt att låta dem gå först. Men då visste vi inte att det skulle vara så svårt att utveckla det här inom vården, säger Sofia Widmark Nordh.

Nu har man fått dispens för att påbörja några pilotförsök med en enklare säkerhetslösning än den Datainspektionen begär.
I början av februari ska 50 läkare i Östergötland, Skåne och Kalmar bli de första som får tillgång till sina patienters läkemedelsuttag.
Det är tre landsting som anses ha en så pass hög säkerhetsnivå att man i alla fall får göra en test av systemet.
En månad senare ska pilotförsöket utökas med ytterligare 500 förskrivare.

? Vi vill ju komma igång med att testa själva nyttan och funktionen, säger Sofia Widmark Nordh.


Men innan landets förskrivare får tillgång i full skala kräver Datainspektionen certifikatbaserade kort, vilket idag finns i mycket begränsad omfattning i några landsting.

Nu pekar allt på att kunder och farmacevter kommer att kunna hämta hem uppgifterna före läkarna.

? Innan sommaren borde kunder som har e-legitimation kunna få tillgång till sina uttag och vi räknar med att köra för full skala på apoteken efter sommaren, säger Bengt Åstrand.