Lågt vaccinsvar kopplat till hög risk för svår covid-19
Foto: Istock

Lågt vaccinsvar kopplat till hög risk för svår covid-19

En aktuell svensk studie ger verktyg för att hitta de äldre som kan behöva extra skydd mot covid-19.

15 maj 2023, kl 09:11
0

Äldre personer som får ett lågt antikroppssvar vid vaccination har en hög risk för svår covid-19 som kan leda till dödsfall. Det visar en studie från Umeå universitet, publicerad hos The Lancet Regional Health – Europe.

– Resultatet talar för att vi i förväg skulle kunna identifiera vilka personer som har den största risken att drabbas allvarligt och kan behöva extra insatser i form av exempelvis ytterligare vaccindoser, säger Linnea Vikström, doktorand vid Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet och en av studiens försteförfattare, i ett pressmeddelande.

Följde äldre på särskilda boenden

Under perioden 16 september 2021-31 augusti 2022 följde forskarna sammanlagt 3012 personer på särskilda boenden för äldre. Det var under den perioden som rekommendationerna om den tredje och fjärde dosen mot covid-19 kom. Det var också då som omikronvarianten av viruset blev dominerande och skapade flera smittvågor.

Deltagarna var i genomsnitt 86 år. De lämnade upprepade blodprover som forskarna analyserade. Detta kombinerade forskarna med registerdata.

Lågt vaccinsvar gav hög risk för svår covid-19

När deltagarna fick den tredje dosen av mRNA-vaccin mot covid-19 så ökade halten av antikroppar med hela 99 gånger. Den fjärde dosen ökade antikroppshalten med lite under fyra gånger. Antikroppssvaren hos de äldre var, skriver forskarna, lika starkt som hos personer under 65 år.

Sammanlagt var det 528 studiedeltagare som fick sin första covid-19-infektion efter att ha fått den tredje eller fjärde dosen. Nästan var tionde av de insjuknade avled inom 30 dagar.

Nivån av antikroppar efter vaccineringen påverkade inte risken att bli infekterad med omikron. Däremot var ett lågt antikroppssvar tydligt kopplat till en ökad risk att avlida i samband med infektionen.

Kan bidra till vaccinutvecklingen

Att analysera vaccinsvaret på detta sätt skulle kunna vara ett sätt att hitta de äldre som är mest sårbara för dödlig covid-19, framhåller forskarna. Detta kan vara ett effektivt verktyg för att skydda äldre mot framtida virusvågor.

Forskningsprojektet går nu vidare och forskarna hoppas att resultaten också ska kunna bidra till fortsatt vaccinutveckling.

– Studien kan hjälpa oss och andra forskare att förstå hur de olika varianterna av viruset tar sig förbi immunförsvaret bland de äldsta och hur vaccinet behöver utvecklas för att skydda mot allvarlig sjukdom och död, säger Linnea Vikström.