Låg vaccintäckning i riskgrupper oroar
Foto: Istock

Låg vaccintäckning i riskgrupper oroar

Folkhälsomyndigheten vill se en snabbt ökad vaccintäckning mot covid-19 i vissa riskgrupper.

11 nov 2024, kl 07:07
0

Annons

Folkhälsomyndigheten slår larm om en oroande låg vaccintäckning i riskgrupper. Myndigheten vill att regionerna ökar takten i covid-19-vaccineringen.

Bland personer som är under 65 år och tillhör en medicinsk riskgrupp är det hittills bara fem procent som har tagit höstdosen. Det är färre än väntat.

De medicinska riskgrupper som det handlar om har sjukdomar och tillstånd som ökar risken för en allvarlig covid-19-infektion. Det gäller bland annat personer med hjärt- och kärlsjukdomar, lungsjukdomar, diabetes typ 1 och 2, organsvikt, sänkt immunförsvar och vissa psykiatriska tillstånd. Även gravida är i riskzonen för allvarlig infektion och är en grupp som Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccinera sig.

Vill öka vaccintäckning i riskgrupper

En annan sida av problemet med låg vaccintäckning i riskgrupper gäller äldre som bor kvar hemma och har dagliga omsorgsinsatser i bostaden. Det kan exempelvis vara hemtjänst. Bland dem är andelen som hittills vaccinerat sig lägre än bland övriga jämnåriga.

– Det här är en grupp som löper ökad risk för att behöva sjukhusvård om de smittas, och har dessutom dagliga kontakter med personal i sitt hem. Det är viktigt att dessa personer verkligen nås av vaccinationserbjudandet, och att man på olika sätt gör det möjligt för dem att få sina vaccinationer, säger enhetschef Tina Crafoord på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Vaccinerat i en månad

Sedan augusti ligger smittspridningen av covid-19 i Sverige på en högre nivå än föregående månader. Smittspridningen kommer också sannolikt att öka under vintern, skriver Folkhälsomyndigheten.

Därför är det “hög tid att vaccinera sig för att minska risken för allvarlig sjukdom och död” för alla som fyllt 65 år, och för yngre i de medicinska riskgrupperna.

Vaccinationsinsatserna mot covid-19 och influensa har pågått runt om i landet sedan mitten av oktober. Om det går trögt i riskgrupperna så går det något bättre bland äldre.

Stora regionala skillnader

Bland personer som är 80 år och äldre har hittills 55 procent uppdaterat sitt vaccinskydd. I åldersgruppen 65-79 år är andelen vaccinerade 37 procent. Det visar Folkhälsomyndighetens statistik.

Men även här behöver vaccintäckningen bli högre.

– För att fler ska få ett gott skydd när virus sprids som mest, uppmanar vi alla som är 65 år eller äldre eller som tillhör annan riskgrupp, att anta erbjudandet om vaccination mot covid-19 och influensa, säger Tina Crafoord.

Statistiken visar också en kraftig variation mellan regionerna. Andelen vaccinerade personer bland samtliga personer som är 65 år eller äldre varierar för närvarande mellan 36 procent i Skåne och 51 procent i Värmland.