Lagen som bygger på en uppgörelse mellan Miljöpartiet och regeringen och nu tagits av riksdagen är resultatet av många års debatt och en utredning som regeringen valde att begrava.
Utredningen om vård för asylsökande och papperslösa som presenterades våren 2011 argumenterade för en vård på lika villkor för alla som befinner sig i Sverige. Men utredningen skickades aldrig ut på remiss och istället började en förhandling mellan regeringen och Miljöpartiet.Den lag man kommit överens om, och som nu tagits i riksdagen, innebär att papperslösa vuxna jämställs med asylsökande som sedan tidigare har rätt till vård som inte kan anstå. Vad det är som kan och inte kan anstå är ett etiskt dilemma som vårdorganisationerna vänt sig mot och därför velat ha en vård lika för alla.
Thomas Flodin, ordförande i läkarförbundets etik- och ansvarsråd påpekar i en kommentar till riksdagsbeslutet att varje läkare bedömer vad som inte kan anstå. Thomas Flodins slutsats av lagen är att de parallella vårdsystemen för papperslösa fortsatt kommer att behövas eftersom beslutet i riksdagen inte innebär lika vård för alla.