Apotekarsocietetens ordförande i en hoppfull årskrönika
Laddar batterierna inför 2025
Johanna Wikman, styrelseordförande i Apotekarsocieteten, reflekterar i en krönika över året som gick och det nya som kommer. Foton: Privat, Istock

Laddar batterierna inför 2025

I en krönika om året som gick och det som kommer reflekterar Johanna Wikman över utmaningar och viktiga händelser kring läkemedel och medicinteknik.

23 dec 2024, kl 11:00
0

KRÖNIKA. Vi närmar oss slutet av 2024 och om bara ett par dagar tar vi klivet in i 2025 och ett helt nytt år ligger framför oss. Men innan vi blickar framåt och alla nya planer tar form, kan det vara på sin plats att ta en stund för att reflektera över året som vi lämnar bakom oss.

2024 har varit ett intensivt och spännande år för mig. Jag har inlett ett nytt kapitel i min karriär som chefapotekare i Region Skåne, blivit vald till styrelseordförande i Apotekarsocieteten, och på det privata planet har vi också tagit ett nytt steg, då båda barnen nu är utflugna och ägnar sig åt universitetsstudier.

Läkemedelsbrister ofta i fokus

För oss som arbetar med läkemedelsfrågor har 2024, precis som tidigare år, varit fullt av händelser. Olika myndigheter har på regeringens uppdrag arbetat intensivt för att förbättra tillgången till läkemedel som en del av en strategi för att hantera det växande problemet med bristsituationer och restnoterade läkemedel.

Denna fråga är central för oss som arbetar med läkemedelsförsörjning i regionerna. Vi måste ständigt arbeta för att säkerställa att läkemedel finns tillgängliga i sjukvården, så att patienterna inte står utan behandling. I slutet av året påverkades vi av naturens krafter, när följderna av orkanen Helene i USA försämrade tillgången på viktiga infusionsvätskor. Det skapade ett stort merarbete och många prioriteringsdiskussioner i regionen.

Kampen mot antibiotikaresistens

I maj lanserade regeringen och Folkhälsomyndigheten ett nytt nationellt program för att motverka antibiotikaresistens, ett växande globalt problem. Varje år dör minst 1,3 miljoner människor världen över på grund av antibiotikaresistens. I EU handlar det om cirka 35 000 dödsfall årligen, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Apotekarsocieteten är aktiv i att sprida kunskap om detta, och jag hade den stora förmånen att delta i Nobel Week Dialogue i december, där ämnet belystes ur olika vetenskapliga vinklar, tillsammans med nobelpristagare och andra framstående forskare. Viktiga och intressanta samtal som jag hoppas vi kan fortsätta med i Apotekarsocietetens, Läkemedelsakademins och Läkemedelsvärldens regi.

Läkemedelsstrategi ger riktning och mål

I somras beslutade regeringen om den Nationella läkemedelsstrategin för 2024–2026, ett viktigt steg för att säkra läkemedelstillgång, förbättra säkerheten och effektiviteten i läkemedelsanvändningen samt främja innovation och hållbar utveckling inom läkemedelssektorn.

I Region Skåne använder vi den nationella strategin för att sätta riktning och mål i vårt regionala arbete. Vid regionstyrelsens sista möte för året fattades beslut om Region Skånes läkemedelsstrategi 2024–2030. För min del kommer arbetet nu att fokusera på att omvandla denna strategi till konkreta mål och aktiviteter för att bidra till att uppnå de övergripande målen i läkemedelsstrategin.

Millennium en kommande utmaning

I november var det dags för Västra Götalandsregionen (VGR) att påbörja det stora arbetet med att byta journalsystem, vilket vi i Region Skåne följde med stor nyfikenhet. Under 2025 kommer även vi att genomföra samma förändring.

VGR:s introduktion av det nya systemet fick dock avbrytas efter några dagar, vilket skapade stora rubriker, inte minst här i Skåne. Vi fortsätter nu vårt arbete med ökat fokus på utbildning, tester och förberedelser, för att vi ska vara väl rustade inför bytet.

Detta blir en stor utmaning under 2025, och läkemedelshanteringen i det nya systemet kommer att kräva både utbildning, samarbete och tålamod innan vi är i mål.

Fler förändringar på gång

I mitt arbete i Region Skåne har en stor del av året också handlat om förberedelser inför bytet av apoteksleverantör och övertagandet av vissa tjänster i egen regi, vilket sker i september 2025. Det krävs ett gediget arbete att genomföra dessa förändringar inom läkemedelsförsörjningen, inte minst när skiftet måste genomföras under en väldigt begränsad tidsram. Många beslut måste fattas, saker måste förberedas, och inte minst måste kommunikationen fungera för att bytet ska bli så smidigt som möjligt.

Både förberedelserna för bytet av apoteksleverantör och det kommande journalsystembytet kommer med största sannolikhet att uppta mycket av min arbetstid under nästa år.

Händelserikt 2025 väntar

Men blickar vi framåt ser jag med förväntan på allt 2025 har att erbjuda. Det kommer att bli ett år fyllt av nya kunskaper och möten med intressanta människor. På Apotekarsocieteten kommer vi bland annat att återinviga vårt museum, som har renoverats och där samlingarna kommer att visas på ett helt nytt sätt.

Vi kommer även att presentera en ny spännande Scheelepristagare och fortsätta utveckla föreningen i takt med samhällets förändringar. Vi kommer givetvis också fortsätta att erbjuda gamla och nya medlemmar olika kurser, temadagar och andra aktiviteter.

Personligen ser jag fram emot allt som väntar. Jag tycker om att arbeta med många olika saker, lära mig nytt och att få möta både gamla och nya bekanta. Jag ser fram emot att bidra till en mer robust läkemedelsförsörjning för skåningarna och att bidra till att öka Sveriges kunskap om läkemedel.

Laddar batterierna

Jag har en känsla av att 2025 kommer att kräva att vi laddar våra batterier inför de utmaningar som väntar. Och jag tänker göra det på bästa sätt: genom en vecka i Dolomiterna med familjen, i förhoppningsvis strålande sol, gnistrande vit snö och härliga pister.

Sist men inte minst vill jag önska en god jul, ett gott slut på 2024 och ett riktigt gott nytt år, 2025!

Johanna Wikman
Chefapotekare, Region Skåne
Styrelseordförande, Apotekarsocieteten