Kväveoxid möjlig behandling vid covid-19
Coronavirus. Foto: CDC.

Kväveoxid möjlig behandling vid covid-19

Kväveoxid har visat sig vara effektivt mot nya coronaviruset enligt en studie vid Uppsala universitet.

5 okt 2020, kl 11:10
0

Kväveoxid kan vara en möjlig behandling vid covid-19. Det visar en studie från Uppsala universitet som har publicerats i tidskriften Redox Biology.

Kväveoxid (NO) fungerade som behandling mot coronaviruset bakom Sars-epidemin 2003. Enligt studien har ämnet, som har virusdödande egenskaper, även visat sig vara effektiv på närbesläktade SARS-CoV-2. Uppsala-forskarna gjorde en provrörsstudie där de behandlade det nya coronaviruset med en kemisk förening (snap) som frisätter kväveoxid. Virusförökningen bromsades då ner.

– Oss veterligen är kväveoxid den enda substans som hittills visat sig ha en direkt effekt på SARS-CoV-2, säger Åke Lundkvist professor vid Uppsala universitet som har lett studien, i ett pressmeddelande.

Kväveoxid kan i dag ges vid akut lungsvikt för att förbättra syresättningen i blodet.

– I väntan på ett fungerande vaccin skulle förhoppningsvis inhalation av NO kunna vara en verksam behandlingsform. Dosering och tidpunkt för insatt behandling torde spela en viktig roll för resultatet och behöver nu snarast utredas, säger Åke Lundkvist i pressmeddelandet.

Forskarna ska nu undersöka de antivirala effekterna av ämnet och göra en modell i laboratoriet för att kunna simulera en möjlig behandlingsform för patienter.