Nya regler för egenvårdsrådgivare på gång
Ytterligare ett remissvar föreslår kunskapsprov
Foto: Istock

Ytterligare ett remissvar föreslår kunskapsprov

Även Apotekarsocieteten vill se ett kunskapsprov för ickefarmaceuter som ska guida i egenvårdsdjungeln.

12 sep 2024, kl 09:09
0

Föreningen Apotekarsocieteten föreslår att personal som inte är farmaceuter ska klara ett obligatoriskt kunskapsprov för att få ge råd om egenvård på apotek.

Även fackförbundet Sveriges farmaceuter vill, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, införa ett sådant test för att garantera en lägsta kompetensnivå.

Förslagen om ett kunskapsprov finns i organisationernas remissvar till Läkemedelsverket som förbereder nya kompetenskrav för apotekspersonal som arbetar med egenvårdsrådgivning. I dag är kunskapsnivån hos denna personal alltför varierande anser regeringen som gett Läkemedelsverket detta uppdrag.

Läkemedelsverket vill skriva in de nya kraven i föreskrifterna om detaljhandel vid öppenvårdsapotek och har skickat ut ett förslag till föreskriftsändringar på remiss.

Kunskapsprov för att garantera nivån

Apotekarsocieteten välkomnar i sitt svar en reglering av kompetenskraven för egenvårdsrådgivare. Men föreningen vill skärpa kraven mer än Läkemedelsverket “för att säkra kvalitetsnivån”.

Trots att Läkemedelsverket föreslår minimikrav på utbildningslängd inom vissa bestämda kunskapsområden ser Apotekarsocieteten en risk för att kunskapsnivån kommer att fortsätta vara varierande.

Bland annat därför vill föreningen se “ett obligatoriskt kunskapsprov för personal utan farmaceututbildning som ska arbeta med information och rådgivning om egenvård på öppenvårdsapotek”.

Anses förenkla bedömningen

Med ett sådant obligatoriskt test blir det, menar Apotekarsocieteten, enklare att bedöma vad personen verkligen kan. Det ger en mer rättvisande bild eftersom man kan skaffa sig den nödvändiga kunskapen på fler sätt än genom vissa utpekade utbildningar.

Det kan både handla om erfarenhet och utbildningar från andra länder.

Apotekarsocieteten vill också att bevis på tillräckliga svenskakunskaper bör ingå i det obligatoriska kunskapsprovet.