Kunskap och samverkan ? vår kompass in i framtiden

Efter det sällsynt mediokra julivädret fick jag och familjen två fina semesterveckor på Öland när det äntligen vände till det bättre. En lagom dos av prunkande svensk högsommar när den är som härligast. Det blev många avkopplande dagar på stranden, men samtidigt lite av en mental uppladdning för min nya arbetsuppgift ? den som vd […]

23 aug 2004, kl 18:08
0

Annons

Efter det sällsynt mediokra julivädret fick jag och familjen två fina semesterveckor på Öland när det äntligen vände till det bättre. En lagom dos av prunkande svensk högsommar när den är som härligast. Det blev många avkopplande dagar på stranden, men samtidigt lite av en mental uppladdning för min nya arbetsuppgift ? den som vd för Apotekarsocieteten.

Till stranden tog jag flera gånger med mig två framåtblickande dokument som kommer att vara vägledande för organisationens framtid ? det verksamhetsprogram som antogs vid fullmäktigemötet i maj och slutdokumentet från vårens ordförandekonferens. I båda dessa nyckeldokument fastslås vår vision ? att vara förstahandsvalet för personer som verkar inom läkemedelsområdet inom kompetensutveckling och opinionsbildning.

För att nå dit är ledstjärnan kärnvärdena kunskap och samverkan ? vår kompass in i framtiden. Jag är övertygad att det är viktigt med en bred samverkan för att utveckla den kunskap som krävs nu och i framtiden.

Substantiven kunskap och samverkan kan med fördel kompletteras med verben initiera och värdera. Föreningen har anor som förpliktigar; redan 1970 initierade man kurser i läkemedelsmetabolism, och bara några år senare anordnades det första internationella symposiet om farmakokinetik. På den vägen ska vi fortsätta, men nu heter nyheterna istället proteomics och drug safety.

Apotekarsocieteten skall också vara en ledande opinionsbildande organisation inom läkemedelsområdet. I en organisation som inom sig rymmer individer från olika intressegrupper och professioner kommer interna intressemotsättningar att uppstå. Apotekarsocieteten blir således ett forum för diskussioner och debatt, en ?think tank?, där olika intressen kan ställas mot varandra och frågor kan belysas från många olika perspektiv. Det är min förhoppning att organisationen kan bidra med helhetsbilden av en komplex verklighet. Den tidning, som du just nu läser, är Apotekarsocietetens viktigaste utåtriktade opinionsbildande informationsverksamhet och har en viktig funktion att fylla i denna kontext.

För en organisation som Apotekarsocieteten är det också viktigt att sätta fokus på nyttan med läkemedel, i kontrast till den ofta ensidiga fokuseringen på kostnader och biverkningar i den allmänna debatten. Läkemedel, rätt använda, har ett stort samhällsekonomiskt och mänskligt värde ? värdet att som patient få ökade möjligheter att leva ett bättre, friskare och längre liv.

Det är en spännande, omtumlande tid vi lever i, där förändringar sker snabbt. Jag hoppas få träffa och lära känna många av er under läkemedelskongressen den 27-29 september, och därigenom lära mig mer om de utmaningar som vi står inför. Samtliga sektioner bidrar till ett fantastiskt program och det är min förhoppning att vi blir ännu fler än de 1 400 som förra året besökte Läkemedelsforum!