Krydda tillvaron på Krusmyntagården

Tänk att få kliva in i anfäders husapotek och botanisera bland örter och kryddor som användes till botgöring och vederkvickelse för flera hundra år sedan. På Krusmyntagården blir den drömmen verklighet.

20 jun 2002, kl 14:21
0

Sedan lång tid tillbaka har vi människor kurerat oss och lindrat värk med hjälp av ört- och kryddväxter. Under många århundraden bestod flertalet av apotekens mediciner av torkade växtdelar. Än idag har ungefär 40 procent av de läkemedel som säljs på apotek kemiska substanser från växtriket. Räknar man även in de naturläkemedel som säljs i hälsokostbutiker, så blir det tydligt att växter alltjämt spelar en viktig roll inom medicinen.

Ovetande allmänhet

I Brissund, vid den Gotländska kusten, en mil norr om Visby, ligger Krusmyntagården. Flammande röda buskrosor och ljust rosa klätterrosor möter dig när du kommer in i denna kryddvärld med sin sällan skådade artrikedom bestående av 200 olika växtarter. För den som är intresserad av växter för läkedom, kryddning, trolldom och väldoft är Krusmyntagården en guldgruva.

? Nästan alla örter och växter i trädgården har någon gång i historien använts i medicinskt syfte. Det kan man utläsa av deras latinska namn. Växternas historiska och användningsmässiga värde var länge lite bortglömt i den här delen av världen, men jag märker att intresset växer sig större för varje sommar. Det skrivs mycket om örternas hälsobringande egenskaper i tidningarna och man ser en tydlig strävan hos besökare efter att söka upp det äkta och naturliga i tillvaron. Se bara på apoteken som numera har en hel avdelning med örter, säger Lena Blomquist som i sommar har drivit Krusmyntagården i 21 år.

Redan 1969 anlades trädgården av Ingeborg Lingegård och 1981 togs den över av Lena Blomquist, som sedan några år tillbaka bor i en renoverad sommarstuga intill gården.

Som besökare får du en 40-sidig växtbeskrivning där du kan läsa om trädgårdens örter och deras användningsområden. Lena Blomquist tror att folk i allmänhet är ganska ovetandes om örternas historia, egenskaper och vilka livsviktiga ämnen de innehåller.

? Små dagliga doser kan ibland göra stor skillnad. Nässlan som är en av de nyttigaste medicinalväxterna innehåller förutom A- och B-vitamin även mineraler, framför allt järn. Maskrosen som vi envist bekämpar i trädgården borde faktiskt mötas med större respekt. Bladen innehåller mer c-vitamin än vanlig grönsallad och smaken är snarlik ruccola som vi idag betalar dyra pengar för.

Tvingande samhällsklimat

Men även om intresset för de gröna små uppstickarna ökar, så ligger vi långt efter de länder, särskilt Kina, där alternativa behandlingsmetoder med hjälp av växter är kultur.

? Problemet här är att samhällsklimatet tvingar människor att bli friska snabbt. Jag tror att vi i många fall skulle klara oss på att behandla med örter. Men örtkurer tar ju längre tid, något vi inte har mycket av idag. Jag säger inte att örter kan ersätta andra mediciner, men man kommer en bra bit på vägen med dem, säger Lena.

Själv använder hon både teer och salvor gjorda på örter i förebyggande och behandlande syfte. Glöm inte att köpa med dig en burk med hemgjord salva från gårdens kryddbod.

När ditt gröna kunskapsförråd är mättat kan du koppla av vid havet en stund för att sedan avsluta dagen med en bit mat från Krusmyntagårdens gotländska kök.