Startskott för ny EU-politik mot kritisk läkemedelsbrist
Stella Kyriakides Foto: Candice Imbert/EU-kommissionen

Startskott för ny EU-politik mot kritisk läkemedelsbrist

Försörjningen av kritiska läkemedel ska tryggas, enligt EU:s Stella Kyriakides. Aktörerna bjuds in till samverkan.

22 jan 2024, kl 14:30
0

Bengt Mattson Foto: Gunilla Lundström / LIF

Bengt Mattson
Foto: Gunilla Lundström / LIF

Europa måste bli mindre beroende av omvärlden för att tillverka och trygga försörjningen av kritiska läkemedel. Det skriver EU-kommissionär Stella Kyririakides, ansvarig för hälsa och livsmedelssäkerhet, tillsammans med Frank Vandembroucke, Belgiens vice premiärminister och minister för sociala frågor och folkhälsa, i en debattartikel i SvD.

Nu bjuder Alliansen för kritiska läkemedel inom EU-kommissionen in experter från medlemsländerna, industrin, hälso- och sjukvårdspersonal och det civila samhället.

– Europeiskt samarbete för ökat oberoende i kombination med strategisk lagerhållning är rätt väg att gå, säger Bengt Mattson, expert på läkemedelsförsörjning hos Läkemedelsindustriföreningen, LIF, i ett pressmeddelande.

Patienter står utan kritiska läkemedel

I en stark europeisk hälsounion måste alla ha lika tillgång till läkemedel utan dröjsmål, framhåller debattörerna. De beskriver att situationen med läkemedelsbrister är ”oacceptabel med strukturella problem”.

Förutom allvarliga konsekvenser för patienter som står utan kritiska läkemedel pekar Stella Kyririakides och Frank Vandembroucke även på geopolitiska problem som måste lösas.

Pandemin och krigen i Europa blottlägger strukturella sårbarheter i våra läkemedelskedjor som måste ges högsta politiska prioritet, resonerar de.

Lista över kritiska läkemedel

I december 2023 presenterade Alliansen sin första version av listan över kritiska läkemedel.

Listan omfattar över 200 aktiva substanser av läkemedel för människor som anses vara kritiska för hälso- och sjukvårdssystemen i hela EU/EES.

Kontinuitet i leverans av substanserna på listan prioriteras. Brister bör undvikas. Den kritiska listan är del av EU:s arbete för att bekämpa läkemedelsbristerna i Europa.

Är ett avgörande steg

Nu tar Alliansen för kritiska läkemedel nästa steg. Arbetet med att stötta tillverkningen av kritiska läkemedel i EU och diversifiera, bredda, de internationella leveranskedjorna inleds.

Det kan innebära att man inrättar nya produktionslinjer och bygger nya fabriker och hittar nya partner utomlands för att bredda försörjningen av huvudbeståndsdelar.

Det är ett avgörande steg och startskottet för en ny form av samarbete mellan kommissionen, medlemsländernas regeringar, industrin och det civila samhället, skriver Stella Kyririakides och Frank Vandembroucke i debattartikeln.

Tar fram rekommendationer

Alliansen analyserar sårbarheter i leveranskedjan av kritiska läkemedel.

Under våren tar alliansen fram råd och rekommendationer för att säkra en god läkemedelsförsörjning. Det handlar också om att anpassa EU-finansiering och nationell finansiering för att lösa läkemedelsbristerna.

Nu uppmanas alltså experter från medlemsländerna, industrin, hälso- och sjukvårdspersonal samt det civila samhället att delta i urvalsförfarandet till alliansen.

Urvalet pågår fram till den 16 februari. Målet är att de sen ska delta i alliansens möten under våren.

Varnar för protektionism

Bengt Mattson på LIF välkomnar initiativet. Men han framhåller att frihandel vid krissituationer är också helt nödvändigt.

– Inget land klarar sig ensamt. EU-staterna måste samarbeta för att hantera situationer där global oro gör att producenter av viktiga läkemedel eller insatsvaror i andra delar av världen inte kan leverera som vanligt. Men det får inte slå över i protektionism, säger Bengt Mattson.

– Än så länge finns ingen detaljerad information om hur arbetet ska bedrivas men den svenska läkemedelsbranschen är redo att bidra, kommenterar Bengt Mattson i pressmeddelandet.