Redan 2019 påpekade de tre myndigheter som arbetar med tillsyn av apoteken för regeringen att sekretessregler hindrar dem från att samverka. I en gemensam rapport förklarade Läkemedelsverket, Inspektionen för vård och omsorg och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket att deras apotekstillsyn skulle kunna bli mer effektiv om de fick dela information med varandra. Men gällande sekretesslagstiftning gör detta omöjligt.
Nu lyfter Riksrevisionen samma problem i en ny granskningsrapport om statens tillsyn över läkemedelshandeln. Riksrevisionen anser att tillsynen måste bli mer effektiv och att bristerna bland annat beror på sekretesshinder. Riksrevisionen konstaterar att regeringen ännu inte vidtagit några åtgärder efter signalerna från de tre tillsynsmyndigheterna 2019.
– Konsekvensen är försämrad patientsäkerhet och missbruk av statens och regionernas medel eftersom läkemedelsförmånerna och andra subventioner av läkemedel kan utnyttjas av oseriösa aktörer, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.
Fler sekretesshinder
Även när det gäller samverkan med en fjärde myndighet – E-hälsomyndigheten – hindrar sekretessregler tillsynen av läkemedelshandeln enligt granskningsrapporten. E-hälsomyndigheten samlar in stora mängder data om expediering och försäljning av läkemedel.
– Om myndigheterna fick ta del av den statistik som E-hälsomyndigheten samlar in skulle deras möjligheter att rikta tillsynen mot problemområden vara betydligt större. Nu tvingas de utgå från anmälningar och tips, säger riksrevisor Helena Lindberg.
Riksrevisionen menar att tillgång till E-hälsomyndighetens data och ökade möjligheter att dela information med varandra skulle innebära en stor skillnad för tillsynsmyndigheterna. Det skulle bland annat öka möjligheterna att upptäcka apotek med avvikande expediering som behöver kontrolleras.
Granskarnas rekommendationer
Riksrevisionen rekommenderar regeringen att undanröja sekretesshindren genom lagändringar. Vidare anser riksrevisionen att regeringen bör införa ny reglering som hindrar apotek från att ”ta ut överpriser på specialkost och läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånerna men subventioneras av staten eller regionerna”.
Rekommendationen till Läkemedelsverket är att bättre följa upp att apoteken verkligen vidtar de åtgärder som tillsynen visat behovet av. Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg behöver enligt granskningsrapporten också föra ut resultaten av sin tillsyn på ett bättre sätt än i dag. Detta för att i högre grad bidra till lärande och utveckling. Och E‑hälsomyndigheten behöver, menar Riksrevisionen, i samarbete med Läkemedelsverket förbättra statistiken över partihandeln med läkemedel.