Migrängenomgången är det första exemplet på hur LFN kommer att göra för att gå igenom alla terapiområden.
? Där ser vi precis som man kunde förvänta sig inte några stora förändringar. Man har lyft bort en produkt som har kommit tillbaka till ett lägre pris. Eftersom just den enstaka produkten stod för en hög förskrivning blev det en besparing för samhället. Men det kunde man ju ha sett utan en så stor utredningsapparat, menar Bengt Jönsson.
En principiellt viktigare fråga anser han är hur man ska använda kommentarerna om enskilda produkter.
? Uppdraget är att besluta om vad som ska ingå i förmånen. Sedan har de gått längre och inkluderar något som liknar rekommendationer. Men det finns inga jämförande studier och det skulle krävas ett oerhört stort material för att närmare gå in på värdet av skillnader mellan produkterna förutom priset. Och frågan är om det är deras uppgift.
Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN, tycker kommentarerna är viktiga.
? Vi samlar in mycket kunskap när vi gör de här genomgångarna, och vi vill ge så mycket service som möjligt till den förskrivande läkaren.
För att jämföra läkemedlen har myndigheten utformat en egen modell.
? Praxis är att man skickar analyser till en vetenskaplig tidskrift för att se om de håller för en granskning, anser Bengt Jönsson.
Enligt Ann-Christin Tauberman finns inga sådana planer idag.
I maj presenterar LFN genomgången av läkemedel mot magsår.
- Läkemedel
Kritik mot LFN:s migrängenomgång
Läkemedelsförmånsnämndens migrängenomgång innehåller kommentarer som liknar behandlingsrekommendationer. Bengt Jönsson, professor i hälsoekonomi, är kritisk.