Kritik mot avtal om tillgång till billiga läkemedel

I lördags nådde världshandelsorganisationen WTO en uppgörelse som ger länder i tredje världen rätt att importera generiska läkemedel som tillverkats under så kallad obligatorisk licensiering. Men avtalet får kritik från bland annat Läkare utan gränser.

1 sep 2003, kl 12:13
0

Annons

Den segdragna "paragraf 6-frågan" som bordlades vid WTO-mötet i Doha i november 2001 har alltså slutligen lösts.

? Det här visar att WTO kan hantera såväl humanitära som handelsrelaterade frågor, säger organisationens generalsekreterare Supachai Panitchpakdi i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare tillåter WTO länder med egen läkemedelsindustri att tillverka generika, oberoende av patentsituationen, om det handlar om sjukdomar som hotar befolkningen. Tidigare har sådan produktion bara fått ske för inhemsk användning. Nu får dock, enligt avtalstexten, läkemedel som tillverkats under så kallad obligatorisk licensiering under vissa omständigheter även exporteras. Möjligheten finns formellt för samtliga WTO-länder, men 23 industriländer har frivilligt avsagt sig rätten att använda systemet.

Enligt organisationen Läkare utan gränser (MSF) innebär överenskommelsen ingen fungerande lösning vad gäller tillgången på billiga läkemedel i tredje världen.

? Avtalet är utformat för att ge USA och läkemedelsindustrin i väst gott samvete, säger Ellen t´Hoen, kampanjledare på MSF, i ett pressmeddelande.

Enligt MSF skapar de villkor som USA dikterat för avtalet en rad nya legala, ekonomiska och politiska hinder för produktion och export av generika till tredje världen.