Kritik mot Avastin vid behandling av ögat

Ögonsjukvården i Norrbotten har börjat använda Avastin i stället för det många gånger dyrare Lucentis. Det väcker oro och kritik bland diabetespatienter. Aventis är inte godkänt för behandling av ögonsjukdomar, men Läkemedelsverket passar.

6 dec 2011, kl 12:21
0

Norrbottens läns landsting är bland de första landsting som börjat använda cancerläkemedlet Avastin (bevacizumab) istället för Lucentis (ranibizumab) vid behandling av ögonsjukdomar.
Avastin är inte godkänt för behandlingen, men har länge använts vid behandling av våt AMD och DME.

Diabetesföreningen i
Norrbotten är upprörda och oroade.
? Vi tycker det är fel att använda ett icke godkänt läkemedel när det finns alternativ, säger Ivan Åberg ordförande i föreningen till Piteå Tidningen. Han misstänker att landstinget låtit ekonomin styra, Lucentis är 18 gånger dyrare.
Ögonsjukvårdens chef i Norrbotten, Gregory Olsson-Lalor avvisar kritiken och säger till tidningen att preparaten är likvärdiga.

På Läkemedelsverket
säger man egentligen ingenting om den här offlabelanvändningen.
? Vi kan vare sig avråda eller rekommendera användningen, säger Kerstin Wikström, utredare på myndigheten.
Avastin har visserligen under relativt lång tid använts för behandling av ögonsjukdomar och det finns idag en hel del publicerat. Men Läkemedelsverket har inte möjlighet att ta del av underliggande data till de publikationerna eftersom det inte finns någon ansökan om att få Avastin godkänt för behandling av våt AMD och DME.
? Och det kommer nog inte heller att ske, eftersom det är samma företag, Genentech, i botten som gör de två läkemedlen, men två olika Roche för Avastin och Novartis för Lucentis som har marknadsrättigheterna i Europa.
? Men utifrån det som finns publicerat, bland annat den så kallade CATT-studien tycks de två preparaten effektmässigt vara jämförbara, medan det finns signaler om en eventuell ökad risk för biverkningar med Avastin, säger Kerstin Wikström. Men hon poängterar att studien för det första är för liten för att man ska dra några långtgående slutsatser och att Läkemedelsverket inte haft tillgång till data som ligger till grund för det som publicerats.
? Så det vi kan säga är att vi inte kan utesluta att det finns en risk, men vi kan inte säga att det gör det.

På Europanivå
följer man nu användningen av Avastin vid behandling av ögonsjukdomar lite extra, för att se om det finns några biverkningar.
? Men att det alltid är förenat med en risk att dela upp en flaska cancerläkemedel för behandling av flera patienter med ögonsjukdom, det vet vi utan uppföljning. Det innebär ett extra hanteringssteg vilket ökar risken för kontaminering och ögat har inte det immunförsvar som resten av kroppen har. Så risken ögoninfektion ökar.

På Läkemedelsverket
följer man, enligt Kerstin Wikström med viss förundran den här utvecklingen av förskrivningen. Men kan inte göra så mycket åt den. Det är Socialstyrelsen som är tillsynsmyndighet när det handlar om läkares förskrivning.
Vad tycker du borde Socialstyrelsen ha synpunkter?
? Det är en jättesvår fråga och det är en inte helt enkel frågeställning.

Diabetesförbundet har, enligt nyhetsbrevet PharmaOnline, beslutat att göra en anmälan till Socialstyrelsen.