Apoteksföreningen kritisk mot nya kompetenskrav
Fredrik Boström. Foto: Lisa Stern/Sveriges Apoteksförening

Apoteksföreningen kritisk mot nya kompetenskrav

Branschföreningen ser flera problem med förslaget till nya krav för att få ge egenvårdsråd på apotek.

19 sep 2024, kl 07:46
0

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat förbereder Läkemedelsverket nya kompetenskrav för apotekspersonal som arbetar med egenvårdsrådgivning. Kunskapsnivån hos denna personal är i dag alltför varierande anser regeringen som gett Läkemedelsverket uppdraget.

Läkemedelsverket har därför skickat ut ett förslag till nya föreskrifter om kompetenskrav för icke farmaceuter som ger egenvårdsråd på apotek. Många remissinstanser välkomnar bestämmelser om minimikrav på egenvårdsrådgivarna. Några instanser anser dock att kraven måste bli ännu tydligare än i förslaget.

Både Sveriges farmaceuter och Apotekarsocieteten efterlyser exempelvis ett obligatoriskt kunskapstest för den aktuella personalen.

Tveksam till detaljerade kompetenskrav

Apotekens branschorganisation, Sveriges apoteksförening, är i sitt remissvar kritisk mot förslagets inriktning. Apoteksföreningen menar att förslaget inte säkrar att egenvårdsrådgivarna faktiskt kan sin sak utan bara vilken utbildning de har gått.

Branschföreningen ifrågasätter också att det verkligen finns ett behov av att detaljreglera de aktuella kompetenskraven.

“Det är redan idag reglerat i lagen om handel med läkemedel att information och rådgivning endast får ges av personal med tillräcklig kompetens och Läkemedelsverket har inte visat på att den egenvårdsrådgivning som sker idag på apotek är av bristande kvalitet”, skriver apoteksföreningen i remissvaret.

Varnar för risk att personal måste sägas upp

Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges apoteksförening, framhåller i ett pressmeddelande att apoteken redan har system för att regelbundet testa medarbetarnas kunskaper.

– Det ser vi som något som kan vara ett fullgott alternativ till omfattande dokumentation av tidigare utbildningar, säger han.

Branschföreningen är också orolig över att förslaget kan komma att påverka den redan ansträngda personalförsörjningen i branschen. Risken är enligt remissvaret att en stor andel av dagens apotekstekniker inte får fortsätta sitt arbete.

Vill ha fortsatt dialog

Fredrik Boström hoppas på en fortsatt dialog med Läkemedelsverket

–  Vi har alla intresse av att införandet inte försvårar kompetensförsörjningen på apotek i en situation där vi redan har en stor farmaceutbrist.