Hälsomyndigheter vill ha stärkt krigsberedskap
Läkemedel och medicintekniska produkter. Foto: Istock

Hälsomyndigheter vill ha stärkt krigsberedskap

Kris- och krigsberedskapen för läkemedel och medicinteknik måste förbättras, enligt myndigheterna.

10 jan 2024, kl 09:02
0

Lena Björk Foto: Läkemedelsverket

Lena Björk
Foto: Läkemedelsverket

Sveriges kris- och krigsberedskap när det gäller läkemedel och medicinteknik måste bli bättre. Den framkommer i två rapporter från Socialstyrelsen och Läkemedelsverket.

Landet är inte självförsörjande när det gäller läkemedel och medicinteknik. Tillverkningen och lagren är begränsade.

Som Läkemedelsvärlden kunde berätta under tisdagen har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, utrett behovet av beredskapsapotek.

Även Socialstyrelsen och Läkemedelsverket har nyligen rapporterat regeringsuppdrag i syfte att förbättra Sveriges försörjning av läkemedel och medicinteknik i händelse av kris eller krig.

Bättre krigsberedskap krävs

Socialstyrelsen konstaterar i sin rapport att det finns stor risk för brist på läkemedel och medicinteknik vid kris eller krig.

Störningar i försörjningen kan allvarligt påverka hälso- och sjukvården.

– Sverige behöver bättre försörjningsberedskap. Vi behöver tydliga verktyg för att säkra tillgången på läkemedel och andra produkter. Här är samverkan mellan olika aktörer en nyckel, säger Socialstyrelsens utredare Malin Alenius i ett pressmeddelande.

Ny modell för krigsberedskap

Socialstyrelsen presenterar ett uppdrag om statligt ansvar för försörjningsberedskap inom vården.

Det oroliga läget i världen med i krig i Europa och erfarenheterna från pandemin visar att det behövs säkrare tillgång till läkemedel och medicintekniska produkter, enligt myndigheten.

Myndigheten har tagit fram en modell för en nationell samverkan mellan myndigheter och regioner så att de gemensamt kan utveckla försörjningsberedskapen.

Idag saknar Sverige i stora delar en sådan övergripande struktur i stora delar, anser myndigheten.

Har tagit fram underlag

Arbetsgruppen ska vara ett nav för samordningen av det statliga arbetet med försörjningsberedskapen och arbeta med planering, uppföljning, analys och utveckling.

Den föreslås bestå av de två chefsnivåerna inom samverkansstrukturen för civil beredskap för beredskapssektorn hälsa, vård och omsorg. Den ska också utökas med en ny nationell arbetsgrupp för samordning.

Socialstyrelsen har tagit fram ett underlag för vad som krävs för god försörjningsberedskap. Det handlar bland annat om distribution, lager, energiförsörjning och bemanning.

När modellen fått klartecken är nästa steg att bestämma prioriterade åtgärder och att genomföra dem.

Vi kan tillverka flera viktiga läkemedel

Läkemedelsverket har i sin tur på uppdrag av regeringen kartlagt den svenska och nordiska läkemedelsproduktionen.

Enligt Läkemedelsverket finns det goda förutsättningar att tillverka flera av de läkemedel som behövs för landets beredskap vid kris eller krig.

Det finns 61 produktionsanläggningar för godkända läkemedel i Sverige och 12 för tillverkning av aktiva substanser. Det är näst flest i Norden.

Sveriges läkemedelsproduktion är relativt bred och kompetent och sker inom de flesta terapiområden, enligt Läkemedelsverket.

Företag positiva till beredskapstillverkning

Läkemedelsverket konstaterar precis som Socialstyrelsen att Sveriges läkemedelstillverkning är långt ifrån heltäckande vilket gör oss importberoende. En stor andel av de svensktillverkade läkemedlen går dessutom på export.

De flesta läkemedelsföretagen i Sverige är dock positiva till beredskapstillverkning, skriver myndigheten.

Men för att kunna kartlägga hur Nordens gemensamma läkemedelsproduktion ser ut krävs att länderna också får ett gemensamt uppdrag, enligt myndigheten. Och då måste länderna ha kunskap om eller kunna ta reda på sin produktionskapacitet.

Vill bli totalförsvarsmyndighet

Läkemedelsverket vill utses till totalförsvarsmyndighet och få i uppdrag att upprätthålla och uppdatera information om produktionskapaciteten.

– Det skulle ge myndigheten tillgång till läkemedelsföretagens tillverkningsvolymer och möjlighet att svara på frågor om produktionskapacitet från exempelvis Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Socialstyrelsen, Försvarsmakten och andra myndigheter, säger Lena Björk, direktör på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Saknar uppgifter om medicinteknik

Läkemedelsverket har utrett möjligheten att kartlägga tillverkningen av medicintekniska produkter.

Myndigheten konstaterar att det kan de inte göra idag.

– Idag finns inga samlade uppgifter om vilka medicintekniska produkter som används eller lagras i Sverige. Det finns heller inte några detaljerade uppgifter om tillverkare av medicintekniska produkter i Sverige, säger Lena Björk.

För en sådan kartläggning en krävs en förstudie, som bland annat undersöker vilket lagligt stöd som behövs.