Under monopoltiden fick 95,8 procent av alla sina läkemedel direkt. Nu är siffran ungefär samma, 95 procent, enligt en mätning från Sveriges apoteksförening. Samtidigt har både konsumenter och patientföreningar rapporterat att det har blivit sämre efter omregleringen.
Det tror utredaren Sofia Wallström bland annat beror på skärpta krav på generiskt utbyte, att undersökningarna inte visar hur många som vände i dörren och gick till ett annat apotek, inkörning av nya IT-system samt att förväntningarna höjts i samband med att 24-timmarsregeln har uppmärksammats.
Men för att förbättra tillgängligheten på läkemedel föreslår Sofia Wallström att det införs ett krav om rimlig lagerhållning hos apoteken. Det ska också förtydligas i vilka fall 24-timmarsregeln inte gäller. Dessa undantagsfall fanns även under monopoltiden. Dessutom ska det bli bättre möjligheter att skicka läkemedel mellan apoteken, men också en skyldighet för apoteken att informera kunden om var läkemedlet finns tillgängligt.
– Det är bättre att skicka läkemedel istället för att skicka patienten till ett annat apotek, sa Sofia Wallström, när hon presenterade delbetänkandet.
Hon vill även att Apotekens Service AB ska ta fram ett gemensamt söksystem som ska visa på vilka apotek ett läkemedel finns i lager. Det ska vara en skyldighet för apoteken att rapportera sitt lagersaldo, däremot ska det inte vara möjligt att söka av ett apoteks hela lager.
Man ger dessutom Läkemedelsverket i uppdrag att se över omfattningen av restnoteringar. Det ska ligga till grund för om det bör införas en leveransskyldighet för läkemedelstillverkarna.