E-hälsomyndigheten om högkostnadsskyddet:
Krångligt ändra systemet vid halvårsskifte
Foto: Istock

Krångligt ändra systemet vid halvårsskifte

E-hälsomyndigheten pekar på stora tekniska problem med den tidpunkt regeringen föreslagit.

6 feb 2025, kl 09:49
0

Att ändra högkostnadsskyddet för receptläkemedel i mitten av 2025 kommer att innebära mycket extraarbete för E-hälsomyndigheten. Det framhåller myndigheten i sitt remissvar till regeringen.

Högkostnadsskydd för receptläkemedel ändras

En dryg vecka återstår av remisstiden för regeringens förslag om ändringar av högkostnadsskyddet för receptläkemedel. Senast den 17 februari ska remissinstanserna svara och nu börjar svaren droppa in om den omdebatterade frågan.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat är det många av de myndigheter och organisationer som hittills svarat som för fram varierande grader av oro över vad förslaget kan leda till. En rad regioner, kommuner, pensionärsförbund och patientföreningar menar att sämre högkostnadsskydd kan öka ojämlikheten i hälsa. Även Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Myndigheten för delaktighet har sådan kritik.

Andra farhågor är att människor ska sluta använda läkemedel de behöver så att vårdbehoven ökar och att det ska uppstå en hamstringsvåg inför lagändringen.

Krångligt ändra mitt under året

Men det finns också några mer positiva remissvar samt ett flertal myndigheter som avstår från att yttra sig eller skriver att de inte har några synpunkter på förslaget.

E-hälsomyndighetens remissvar hör dock inte hemma i någon av tidigare nämnda kategorier. Myndigheten riktar i stället in sig på praktiska frågor kring genomförandet av förändringen av högkostnadsskyddet för läkemedel.

Regeringen har föreslagit att de nya reglerna ska träda i kraft 1 juli i år. Men det valet av tidpunkt krånglar till det tekniskt för E-hälsomyndigheten.

Svårt att hinna

Att inte göra ändringen i skiftet mellan två kalenderår innebär att myndigheten “behöver utveckla stöd för att ha två prismodeller aktiva samtidigt, vilket inte är möjligt med den nuvarande tekniska lösningen.”

Vidare skriver myndigheten i remissvaret att det också kommer att krävas “omfattande testarbete för att säkerställa att dessa två modeller alltid ger rätt pris för patienten, även vid krediteringar/återköp.”

E-hälsomyndigheten menar också att det kommer att bli kort om tid för det utvecklingsarbete som behövs om det nya systemet ska bli bra.