Kostnadseffektivt med självtest för HPV

Utifrån ett samhällsperspektiv är det kostnadseffektivt att låta kvinnor testa sig själva i hemmet för HPV-infektioner jämfört med dagens cellprovskontroll. Dessutom kan självtestet nå kvinnor som vanligtvis inte går på kontroller.

29 apr 2013, kl 10:15
0

Foto: Ulf Lodin

En hälsoekonomisk studie publicerad i Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavia har jämfört dagens cellprovsscreening för livmoderhalscancer, där kvinnor mellan 23-60 år vart tredje till vart femte år erbjuds screening hos en gynekolog, med en kombinationsstrategi där kvinnor erbjuds cellprovskontroll upp till 34 år och därefter ett självtest för HPV. Studien utgår från att det nationella screeningprogrammet ansvarar för all kontakt med kvinnorna och skickar ut självtestet med posten. Självtestet innehåller information om hur man gör testet, en plastpinne, ett plaströr och ett svarskuvert som man skickar till laboratoriet för HPV-analys. Om testet är positivt för HPV erbjuds kvinnan att upprepa självtestet inom 3-6 månader. Om testet åter är positivt erbjuds hon en gynekologisk undersökning för att fastställa om det är cellförändringar som behöver behandling.

Studien visar att det är kostnadseffektivt att låta kvinnor testa sig själva i hemmet för HPV-infektioner från 35 års ålder jämfört med dagens cellprovskontroll. Det är också kostnadseffektivt med självtest från 30 år upp till 65 år.
– Det är för många kvinnor ett enklare sätt att testa sig själv hemma än att testa sig på en mödravårdscentral. Varje gång en kvinna ska ta sig till en cellprovskontroll är det två, tre timmar arbetstid som försvinner. Utifrån ett samhällsperspektiv är det kostnadseffektivt att erbjuda kvinnor ett självtest för HPV i jämförelse med cellprovskontroller, säger Ellinor Östensson, doktorand vid institutionen för kvinnor och barns hälsa vid Karolinska institutet.

Forskarna har räknat in både kostnader för sjukvården och produktionsbortfall på grund av ledighet från arbetet. Varje år tas cirka 700 000 cellprover runt om i Sverige och 3-5 procent av dem behöver ytterligare gynekologisk uppföljning. Självtestet förväntas minska antalet kvinnor som behöver undersökas på en gynekologisk mottagning. 

Självtestet identifierar högrisk-HPV-typerna 16 och 18 som orsakar 70 procent av de cellförändringar som kan utvecklas till livmoderhalscancer, och andra högrisk-HPV-typer. 
– I kliniska studier har HPV-test visat sig ha högre känslighet än cellprov. För att man ska upptäcka cellförändringar krävs det att man går regelbundet på kontroller. Omkring hälften av de kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer har aldrig varit på kontroller, kanske på grund av att de har mycket på jobbet. Vi hoppas att självtestet är ett sätt att även nå de som inte går på kontroller idag, säger Ellinor Östensson.

Dessutom förväntas HPV-vaccineringen innebära att färre kvinnor kommer att drabbas av livmoderhalscancer i framtiden. Det nationella screeningprogrammet kommer därför att behöva förändras då risken för att drabbas av livmoderhalscancer är lägre bland de vaccinerade kvinnorna, menar forskarna. De anser att HPV-självtest vart femte år kan vara ett kostnadseffektivt alternativ eller komplement till cellprov inom ramen för det nationella screeningsprogrammet.
– Oavsett vilken typ av test som kommer att erbjudas kvinnor i framtiden är det viktigt att känna till att vaccinet som finns idag inte kommer att skydda alla kvinnor och därför är det viktigt att fortsätta genomföra kontroller när man blir erbjuden, säger Ellinor Östensson.

Studien har finansierats av bland annat Cancerfonden, Vetenskapsrådet och Stockholms läns landsting.