Amerikanska forskare har gått igenom data från 18 randomiserade och kontrollerade studier av patienter med kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL, som behandlats med inhalationssteroider.
Totalt ingick 16 969 patienter som behandlats i 24 veckor eller mer. Forskarna jämförde patienter som tog enbart inhalationssteroider med de som tog placebo. De jämförde också patienter som tog inhalationssteroider i kombination med långverkande beta-agonister med dem som enbart tog långverkande beta-agonsiter.
Slutsatsen forskarna kom fram till var att behandling med inhalationssteroider var kopplad till en 60 procents ökad risk att drabbas av lunginflammation och en 70 procents ökad risk att få svår lunginflammation. De såg däremot inte någon koppling mellan inhalationssteroiderna och en ökad dödsrisk.
Redan i november förra året publicerades en metaanalys i tidskriften JAMA som pekade på en 34-procentig ökad risk att drabbas av lunginflammation för personer med KOL som behandlas med dessa läkemedel och behandlingen har varit uppe för debatt tidigare. Forskarna bakom den senaste studien som bland annat är verksamma vid Wake Forest University School of Medicine, skriver i en kommentar till artikeln att resultaten ger behandlande läkare anledning att omvärdera sina risk-nytta bedömningar när de sätter in inhalationssteroier på just KOL-patienter.
Läs mer om diskussionen om KOL-läkemedel i nummer 1/2009 av Läkemedelsvärlden.