Inför kontantplikt på alla öppenvårdsapotek samt i medelstora och större livsmedelsbutiker. Det föreslog regeringens utredare Dennis Dioukarev (SD) i sitt betänkande strax före jul.
Om förslaget blir verklighet kommer apotek och berörda livsmedelshandlare att bli skyldiga att ta emot kontanter som betalning.
– Det är inte förvånande att utredaren pekar ut att just läkemedel och livsmedel ska omfattas av kontantplikten. Båda är ju livsviktiga varor, säger Johan Wallér, vd i Sveriges apoteksförening, till Läkemedelsvärlden.
Vill införa kontantplikt
Det var i januari 2024 som finansdepartementet tillsatte enmansutredningen om möjligheterna att betala med kontanter i Sverige. Bakgrunden är att betalningar i vårt land digitaliseras i snabb takt och att allt fler näringsidkare har slutat ta emot kontant betalning.
Även bankerna har minskat sitt utbud av tjänster för kontanthantering så att det blivit svårare för näringsidkare som tar emot kontanter att sedan sätta in dem på ett konto.
Liksom regeringen ser utredaren flera allvarliga problem med denna utveckling. Dels förstärker den utanförskapet för människor som av olika skäl inte kan eller vill betala digitalt. Och dels är det en beredskapsfråga. Samhället måste kunna fortsätta att fungera även om våra digitala betalsystem slås ut.
Apoteken tar redan emot kontanter
Kontantutredningen föreslår ny lagstiftning om att man ska kunna betala kontant för livsmedel och apoteksvaror mellan klockan 06 och 20. Apoteket eller livsmedelsbutiken ska ha skyldighet att ta emot kontanter motsvarande 0,1 prisbasbelopp, för närvarande 588 kronor, och maximalt 25 mynt.
Kontantplikten ska dessutom också omfatta så kallade offentligrättsliga avgifter, till exempel avgift för fordonsbesiktning, körkortsprov och folktandvård.
Apoteksföreningens Johan Wallér menar att förslagen ur apotekens synvinkel är “lite av en ickefråga”.
– Kontantplikt kommer inte att göra någon större skillnad för apoteken. Alla apotek tar normalt emot kontanter redan i dag, säger han.
– De undantag som finns är att ett fåtal apotek under vissa perioder har slopat kontanthanteringen på grund av upprepade rån. Men vi låter aldrig bli att ta emot kontanter bara av bekvämlighetsskäl.
Ifrågasätter om lagen behövs
Johan Wallér framhåller att det även utan kontantplikt är viktigt för apoteken att göra det möjligt för kunderna att betala på olika sätt.
– Vi har tillhandahållandeskyldighet, vår uppgift är att se till att människor får läkemedel. Då måste det också vara möjligt att betala för dem. Vi vill sälja läkemedel, även till dem som inte kan betala med kort, säger han.
– En ny lag kommer därför inte att göra någon större skillnad för apoteken. Möjligtvis kan man därför fråga sig om det verkligen behövs tvingande lagstiftning kring detta. Att lagstifta där man inte har problem blir lite fyrkantigt.