Konsumentanpassa läkemedlen!

Läkemedel beskrivs oftast som sinnrika ämnen, som gör oss friskare. Att förpackningen och tillhörande information utgör delar av ett läkemedel nämns aldrig. Alla som yrkesmässigt hanterar läkemedel kan se konsekvenserna av denna tystnad: opraktiska förpackningar och information som inte stödjer användningen. Förpackningstexter och bipacksedlar är formella och tycks ofta till för att friskriva företagen från […]

20 aug 2002, kl 15:21
0

Läkemedel beskrivs oftast som sinnrika ämnen, som gör oss friskare. Att förpackningen och tillhörande information utgör delar av ett läkemedel nämns aldrig. Alla som yrkesmässigt hanterar läkemedel kan se konsekvenserna av denna tystnad: opraktiska förpackningar och information som inte stödjer användningen.

Förpackningstexter och bipacksedlar är formella och tycks ofta till för att friskriva företagen från skadeståndskrav. De tar inte upp när effekt kan väntas och hur länge den varar, inte vad patienten ska göra vid överhoppad dos, när man kan förvänta sig att bli bättre och andra spörsmål, som intresserar konsumenten. Apoteks- och vårdpersonal ägnar mycket tid till att kompensera myndigheters och tillverkares försummelser på området.

Hur kan en förändring åstadkommas? Patientföreningarna bör bli aktivare i sin kritik av dåliga läkemedel. Farmaceuter bör vara mer aktiva och påpeka brister till Läkemedelsverket, företagen och media. Ansvaret för den mjuka läkemedelsutvecklingen är hemlös. Läkarkåren visar om möjligt mindre intresse för förpackningar och förpackningstexter än för biverkningsrapportering.

En ny kraft för förändring inom området kan Läkemedelsförmånsnämnden bli. Läkemedel i dåliga förpackningar och med dålig information ger inte kostnadseffektiv behandling och bör rendera lägre subventioner. Samarbetsgruppen för bättre läkemedelsanvändning (ABLA II) bör sätta frågan om förpackningar och tillhörande information högt upp på sin agenda.

Fler aktiviteter pågår för att uppvärdera den mjuka läkemedelsutvecklingen. En växande skara forskare har intresserat sig för området och bland annat kartlagt olika gruppers behov av stöd för sin läkemedelsanvändning. Den farmaceutiska världsorganisationen FIP, som motsvarar WMA, är engagerad i frågan. För tre år sedan tog Apoteket AB initiativ till en tävlan om årets bästa förpackning med tillhörande information. Tre läkemedel lyftes upp på prispallen: Kabiven, Renitec startförpackning samt Nexiums flipletförpackning. Sista dag för årets nomineringar är 31 oktober. Röstsedlar finns på alla apotek.

Läkemedel blir alltmer en vara bland andra. En del beklagar en sådan utveckling. Denna för emellertid med sig att konsumenternas krav på produkterna ökar. Det kan vi lära från färg- och möbelsektorn, som en gång också var exklusiva angelägenheter för fackfolk. Konsumenters engagemang ledde till exempel till att IKEAs möbler blev enklare att sätta ihop och monteringsanvisningarna en allt bättre hjälp för detta.