Fyra nätläkare samarbetade om sökordsannonsering på Google Sök. Konkurrensverkets beslut blev 26 miljoner kronor i sanktionsavgifter för brott mot konkurrenslagen, som Läkemedelsvärlden rapporterat.
Nu utreds fyra företag i apoteksbranschen, däribland Apotea, misstänkta för ett liknande samarbete när det gäller sökordsannonsering.
– Frågeställningarna är snarlika även om det är olika utredningar, säger Hanna Lekås, chef för en av myndighetens enheter för konkurrenstillsyn.
Misstänker konkurrensbrott
Konkurrensverket utreder fyra företag i apoteksbranschen för det myndigheten kallar ”misstänkta konkurrensbegränsande avtal mellan konkurrenter”.
Det framgår av handlingar hos Konkurrensverkets att det är ett mejl som myndigheten fick i höstas som ligger till grund för utredningen. I februari i år krävde Konsumentverket in information från de fyra apoteksföretagen. Efter det har alla företag skickat in svar, bland annat chatt-konversationer och mötesprotokoll.
– Vi befinner oss i ett tidigt skede av utredningen. Vi har skickat ut ett gäng åligganden till olika företag, sen analyserar vi svaren vi får in, säger Hanna Lekås.
Myndighets misstanke rör så kallade horisontella samarbeten som kan bryta mot konkurrenslagen. Vidare skriver Konkurrensverket att ärendet prioriteras eftersom de misstänkta överträdelserna rör en konsumentnära marknad och det finns risk för skada för konkurrensen och konsumenterna.
”Kan ge höga sanktionsavgifter”
Fallet med de fyra nätläkarna handlar om att Kry, Doktor.se, Min Doktor och Doktor24 kom överens om att sluta lägga bud på varandras namn och varumärken vid köp av annonsplats på Google Sök.
Det betyder att konsumenter som sökte på ”Kry” inte fick upp annonser från Doktor.se, Min Doktor eller Doktor24 – och vice versa.
Nätläkarna tävlade alltså inte om samma patienter, trots att de är konkurrenter.
– När företag samarbetar på ett sätt som begränsar konkurrensen gör de sig skyldiga till en överträdelse av konkurrenslagen. Det är ett otillåtet agerande som kan ge höga sanktionsavgifter, sa Konkurrensverkets generaldirektör Marie Östman i ett pressmeddelande.
Konkurrensverket granskar Apotea
Med anledning av Konkurrensverkets beslut om straffavgifter på 26 miljoner mot tre av nätläkarna gick nätapoteket Apotea samma dag ut med ett pressmeddelande.
Apotea skriver att Konkurrensverket utreder bolaget och ”ett antal” andra apoteksföretag för överträdelse av förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete.
Mer specifikt gäller misstankarna kontakter om att inte buda på sökord motsvarande varandras varumärken vid sökordsmarknadsföring, samt om sådana frågor har diskuterats i branschföreningssammanhang.
Apotea måste informera enligt lag
Att Apotea väljer att gå ut med den här, inte så fördelaktiga, informationen offentligt beror på att bolaget anser sig vara skyldig enligt lag att göra det.
Eftersom Apotea är ett publikt bolag måste man enligt EU:s marknadsmissbruksförordning offentliggöra information som kan påverka investerares beslut. Det gäller exempelvis en pågående utredning som kan leda till att bolaget får dryga sanktionsavgifter.
Det är alltså mot den bakgrunden Apotea väljer att informera marknaden om Konkurrensverkets pågående utredning.
Vidare skriver Apotea att bolaget samarbetar med Konkurrensverket och inte anser sig ha överträtt konkurrensreglerna.
Oväntat tycker Konsumentverket
Konkurrensverkets Hanna Lekås var inte förberedd på att Apotea skulle gå ut offentligt med information om den pågående utredningen.
– Nej, det var inte väntat. Men jag kan bekräfta att det är som Apotea säger.
Det är relativt vedertaget att buda på sina konkurrenters namn och varumärken som Google Ad-sökord. Inom nätläkarbranschen var det så företagen brukade göra.
Åtminstone innan de kom överens om ett, vad det skulle visa sig förbjudet, avtal om att inte buda på varandras namn och varumärken.
– Jag kan inte säga hur vanligt det är med den här typen av överenskommelser, säger Hanna Lekås.
Vägledande från Konkurrensverket
Beslutet mot nätläkarna får sannolikt stort vägledande värde för hur konkurrensregler tillämpas på den digitala marknaden.
– När det gäller dessa fyra anser vi att det är otillåtet att göra som de gjorde. Vi driver ärenden för att det ska rättas till bland de enskilda parterna. Sen vill vi förstås att andra företag och branscher tar till sig och funderar på vad det betyder för dem.
Hanna Lekås kan inte gå in på vilka apoteksföretag som utreds, utöver Apotea.
– Att beskriva det mer detaljerat kan vara till skada för utredningen.
Utredningen mot nätläkarna tog tre år. Kommer den nya utredningen mot apoteksföretagen också att ta så lång tid?
– Nätläkarutredningen tog ovanligt lång tid av olika orsaker, bland annat på grund av sekretessfrågor. Det är svårt att säga i början av en utredning hur lång tid den tar. Men ett stalltips är väl ändå att det kommer att gå fortare än tre år.