Kommun vill inte betala läkemedel utanför högkostnadsskyddet

Kammarrätten i Sundsvall ska inom kort ta ställning till om Borlänge kommun är skyldig att betala kostnaden för ett läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet. Det är första gången ett fall prövas och har ett visst principiellt intresse.

24 nov 2001, kl 18:49
0

En man i Borlänge kommun fick avslag på sin begäran om ekonomisk hjälp för att kunna betala sin Viagrabehandling. Mannen överklagade till länsrätten som efter att ha rådgjort med Socialstyrelsen gav mannen rätt. Det beslutet har överklagats av socialnämnden och ska nu inom kort prövas av kammarrätten.

? Eftersom det var första gången vi behandlade ett sådant här ärende bad vi Socialstyrelsen yttra sig,. säger Göran Palmqvist på länsrätten i Dalarna.

Socialstyrelsens bedömning var att det fanns skäl att bevilja de dryga 900 kronor som mannen behövde för att betala medicinen.

Göran Palmqvist tycker det är principiellt viktigt att ärendet går till kammarätten. Även om kammarätten inte är prejudicerande, då ska fallet behandlas i regeringsrätten, så ger det en fingervisning om vad principen för bistånd till osubventionerade läkemedel kan tänkas bli.

Hela livssituationen avgör

? Det finns inget krav på att läkemedel ska omfattas av högkostnadsskyddet för att man ska bevilja bistånd enligt socialtjänstlagen, säger jurist Bitte Fritzon på Socialstyrelsen.

Socialnämnden ska ta hänsyn till en persons hela livssituation. I det här fallet handlar det om en person med en sammansatt problematik. Socialnämnden ska ta ställning till om läkemedlet behövs för att syftet med den vård som personen får ska kunna uppfyllas. I det här fallet fanns det anledning att tro det, ansåg Socialstyrelsen, bland annat med anledning av två läkarintyg.

Mannen har också ansökt om dispens hos regeringen. Socialstyrelsen menade att det fanns skäl att betala kostnaden i väntan på att den behandlas.

Får mannen avslag på sin dispensansökan finns det inte heller något som hindrar att han gör en ny ansökan om ekonomisk hjälp om han behöver läkemedlet igen. säger Bitte Fritzon.

Inte lika för alla

Socialnämnden menar att det strider mot principen om alla medborgares lika rätt till social trygghet.

? Många människor som har låga inkomster men inte uppbär socialbidrag kan tvingas avstå från medicinen medan en person som har socialbidrag får ekonomisk hjälp, säger Lena Angberg enhetschef på socialförvaltningen i Borlänge.

Socialnämnden hävdar i sitt överklagande att mannen borde fått invänta beslutet från regeringen om dispens och ifrågasätter om det ska finnas överprövningsmöjlighet för läkemedelskostnader på två ställen.