Den första kursen i hälsoekonomi för representanter i läkemedels-kommittéerna har just startat. Kursen som arrangeras av Handelshögskolan omfattar åtta dagar fördelade på tre pass som varvas med praktikfall.
? Avsikten med utbildningen är att ge läkemedelskommitteérna kunskaper i hälsoekonomi, säger Bengt Jönsson på Handelshögskolan i Stockholm. På den begränsade tiden blir det framför allt att lära sig lite om hälsoekonomiska metoder och då med utgångspunkt att kunna läsa och värdera den här typen av studier och att själv kunna göra lite mindre undersökningar. Därför sker en del av undervisningen i projektform där deltagarna själva får arbeta med att ta fram hälsoekonomisk information kring läkemedel.
Läkemedelsreformen innebär att intresset för hur läkemedel används på ett effektivt sätt ökar inom landstingen. Det är viktigt att alla som är berörda i landstings-verksamheten får ett intresse för hur läkemedel används, menar Bengt Jönsson.
I den första kursen som redan har kommit igång är det 25 deltagare och i nästa omgång som startar i början av oktober är det 35.
? Efter de första programomgångarna kommer vi att göra en utvärdering, men allt tyder idag på att vi kommer att gå vidare med fler kurser, säger Göran Karlsson på Handelshögskolan. De grundläggande frågeställningarna i programmet är hur läkemedel skall användas så effektivt som möjligt. Läkemedel som produktionsfaktor och hälsoekonomiska utvärderingars roll som beslutsunderlag inom hälso- och sjukvården är också viktiga moment.
Praktiskt tänkande
Det viktigaste i utbildningen är att man tränas praktiskt i att bedöma studier och vilken relevans de har, menar Marianne Boivie på Landstingsförbundet. Det handlar om att lära sig metodologin där man fokuserar kraftigt på praktiska fall och problemområden. Det är också viktigt att kunna bedöma industrins information.
? Handelshögskolan har för industrins hälsoekonomer kört kurser och vi vet att de har varit uppskattade, säger Marianne Boivie. Vi kom fram till att det vore bra om man kunde ge läkemedelskommittéerna åtminstone lika mycket kunskap som industrin har.
Landstingsförbundet har vid planeringen av utbildningen haft en styrgrupp med ordförandena från tre läkemedelskommittéer. Där har landstingsrepresentanterna tryckt på att kursen måste vara praktiskt inriktad så att man upplever att man har en omedelbar praktisk nytta av den.
Profilerar kompetensen
Varje läkemedelskommitté bör sammantaget ha den hälsoekonomiska kompetensen, menar Marianne Boivie. Det betyder att en eller två representanter från varje läkemedelskommitté bör gå kursen till en början. Det kan också vara andra på landstingens centrala kansli som kan ha nytta av kursen.
Det är tänkt att profilera kompetensen inom läkemedelskommittéerna så att några får inrikta sig på hälsoekonomi och andra på läkemedelsvärdering och läkemedelsepidemiologi.
? Vi lyssnar på vad landstingen och kommittéerna vill ha av oss, säger Marianne Boivie.
Viktigt för kommittéerna
En viktig uppgift för läkemedelskommittéerna är att följa upp användningen av läkemedel lokalt och att arbeta fram rekommendationer inom olika terapiområden. I takt med att läkemedelskommittéerna får större tyngd i rekommendationer om läkemedelsval vill många på olika sätt påverka de som ingår i kommittéerna.
Jan Håkansson, som är distriktsläkare och ordförande i Jämtlands läns läkemedelskommitté, tycker att det är viktigt att kunna föra en dialog med läkemedelsföretagen, att kunna kritiskt bedöma de studier som företagen presenterar och att ställa de rätta frågorna kring utvärderingar när de presenteras.
? Bakgrunden är naturligtvis läkemedelsreformen där landstingen skall ta över kostnadsansvaret för läkemedel. Då finns det ett allt större behov av att öka vår kompetens inom hälsoekonomi när det gäller att tolka, bedöma och använda hälsoekonomiska utvärderingar, säger han.
Hälsoekonomiska studier kan ha väldigt varierande kvalitet, menar han.
? Man kan med hälsoekonomiska studier visa nästan vad som helst. Studierna laborerar med många osäkra variabler och slutsatserna måste ofta tas med en nypa salt. I en kärv ekonomi är det viktigt att kunna bedöma läkemedlens kostnadseffektivitet gentemot varandra och andra terapier, säger Jan Håkansson.