Kommer vi behöva ett omikronvaccin?
Foto på Björn Eriksson taget av Jeanette Hägglund. Foto på Mattias Forsell taget av Mattias Pettersson.

Kommer vi behöva ett omikronvaccin?

På ett seminarium diskuterade Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson och forskaren Mattias Forsell vad vi hittills vet om covid-19-vaccinerna.

21 jan 2022, kl 13:47
0

Under fredagsmorgonen anordnade Läkemedelsvärlden tillsammans med Apotekarsocieteten ett digitalt frukostseminarium som handlade om några av de mest aktuella frågorna kring covid-19-vaccinerna. Föreläste gjorde Björn Eriksson, generaldirektör för Läkemedelsverket, samt Mattias Forsell, universitetslektor och forskargruppsledare vid Umeå universitet.

Intresset för seminariet var stort. Totalt hade 288 personer anmält sig.

Inte övertygade om omikronvaccin

I mars 2021 anordnade Läkemedelsvärlden och Apotekarsocieteten ett liknande seminarium. Och mycket har hänt sedan dess.

En aktuell fråga som diskuterades på dagens seminarium var om det kommer att vara nödvändigt att ta fram ett vaccin som är specifikt riktat mot omikron, som är den nu dominerande virusvarianten.

Ingen har föreläsarna var helt övertygade om att det kommer att behövas.

– Intuitivt skulle man kanske tycka att det är klart att vi ska ha ett omikronvaccin, men vi vet ju att vi har haft varianter som har kommit åtminstone en gång i kvartalet som har dominerat. Vi kan ju stå inför andra varianter senare, och då är inte helt säkert att hela vaccinationsprogram bör baseras på ett omikronvaccin. Vi vet att de vacciner vi har fungerar bra mot svår sjukdom, sa Björn Eriksson.

Även Mattias Forsell ansåg att man bör avvakta med ett omikronvaccin.

– Man måste avvakta data och se om ett nytt vaccin skulle vara bättre än det vi har. Om omikron nu är lite mildare som flera studier tyder på, ska vi då ge avkall på att skydda oss mot svårare varianter för att vaccinera oss mot en mildare? sa han.

Covid-19-vaccinering om ett år

En annan fråga som föreläsarna fick svara på var hur de tror att situationen med vaccineringen ser ut om ett år.

– För det första finns det mycket som tyder på att covid-19 är en säsongsbunden problematik, vi har det mycket lättare på sommarhalvåret. Vaccinationsgraden är också så hög att det nu kommer att bli mycket mildare effekter framöver. Jag hoppas att det kommer vara så att vi har flervalenta vacciner att ge så småningom som skyddar mot flera varianter. Kanske kommer vi till en början att ha en vaccination för till exempel personer över 65 år. Jag tror att det blir en del i en allmän vaccination, sa Björn Eriksson.

Mattias Forsell framhöll också att det nog framför allt kommer att handla om vaccinering för äldre.

– Det kommer nog att bli en årlig vaccination för äldre personer. Tills vidare kommer man nog att avvakta med yngre personer som inte råkar ut för år sjukdom på samma sätt. Men men det är möjligt att det kommer att blir så att alla som vill kommer att kunna vaccinera sig. Jag tror också att utvecklingen av mRNA-tekniken har öppnat upp för att man kanske kommer att kunna ge en årlig vaccination som innefattar flera sjukdomar samtidigt. Den nya tekniken gör det så pass enkelt att kombinera flera olika vaccin.

Seminariet finns att se på Apotekarsocietetens hemsida.