Kombination av covid-19-vacciner visade god effekt
Vaccintillverkning. Foto: Istock

Kombination av covid-19-vacciner visade god effekt

En kombination av olika vaccin ger höga nivåer av antikroppar, enligt preliminära resultat från en studie.

21 maj 2021, kl 14:15
0

Preliminära resultat från en liten spansk studie visar att det är säkert och effektivt att kombinera covid-19-vaccinen från Astrazeneca och Pfizer/Biontech. Även en liknande studie i Storbritannien har nyligen kommit med delresultat som visar att det inte verkar vara några allvarliga risker med kombinationen, men att den däremot kan ge något fler biverkningar.

Kombination av covid-19-vacciner effektivt

Många europeiska länder, däribland Sverige, rekommenderar att vissa personer som har fått en första dos av Astrazenecas vaccin i stället ska få ett annat vaccin i den andra dosen. Detta på grund av att Astrazenecas covid-19-vaccin kan ha en koppling till en mycket ovanlig koagulationsrubbning. Hur säkert och vilken effekt en kombination av covid-19-vacciner har är aktuella frågor och forskning om detta pågår. En fördel som skulle kunna finnas med att kombinera olika vacciner är att vaccineringen världen över skulle kunna bli mer flexibel.

Nu visar alltså en studie från Carlos III health institute i Madrid preliminära resultat om att kombinationen är säker och ger en hög grad av effektivitet mot covid-19. Studien, som ännu inte har publicerats i någon vetenskaplig tidskrift, har pågått sedan april och innefattar 663 personer som redan hade fått en första dos av Astrazenecas vaccin. Två tredjedelar av personerna valdes slumpmässigt ut till att få mRNA-vaccinet från Pfizer minst åtta veckor efter sin första dos. En kontrollgrupp på 232 personer har ännu inte fått någon andra dos vaccin.

Efter den andra dosen började studiedeltagarna att producera mycket högre nivåer av antikroppar än de gjorde tidigare. Dessa antikroppar kunde känna igen och inaktivera sars-cov-2-viruset som orsakar covid-19. Hos de studiedeltagare som inte hade fått någon andra dos vaccin märktes ingen förändring i antikroppsnivåerna. Milda biverkningar var vanliga och liknade de som är kända för covid-19-vaccinen. Ingen av de rapporterade biverkningarna ansågs allvarlig.

Vanligare med biverkningar

Studien i Storbritannien, som alltså förra veckan kom med delresultat om risker och biverkningar, inleddes i februari med syftet att ta reda på säkert och effektivt det är att kombinera vaccinen från Astrazeneca och Pfizer. I denna delredovisning finns inga immunologiska resultat som visar hur väl kombinationen skyddar mot covid-19 utan dessa resultat väntas komma i juni. Delresultaten från denna studie har publicerats i The Lancet.

Resultaten gäller 461 personer över 50 år. Forskarna har testat olika varianter av vaccinkombinationen på så sätt att deltagarna lottades att antingen få kombinationen Astrazeneca/Pfizer, Pfizer/Astrazeneca eller samma sorts vaccin i båda doserna. Dosintervallen var 28 dagar.

Delresultaten visade att biverkningar som till exempel feber, trötthet, huvudvärk och muskelsmärta var vanligare hos dem som hade fått en kombination av vaccinen.

Att kombinera olika vacciner är en strategi som har använts för vacciner mot andra sjukdomar som till exempel ebola. Därför är de preliminära resultaten i den nu aktuella studien från Spanien vad forskare hade hoppats på och även förväntat sig.